Joan Ignasi Elena està assegut al seu escó al Parlament, recolzant el seu cap a la mà i mirant pensatiu cap endavant.
POLÍTICA

Un Joan Ignasi Elena acorralat ataca Puigdemont, premsa, jutge Llarena i tuitaires

Esperpèntica roda de premsa del Conseller de l'Interior per justificar l'actuació d'ahir dels Mossos

Joan Ignasi Elena ha comparegut aquest divendres per donar explicacions sobre el dispositiu fallit d'ahir dels Mossos d'Esquadra. Un dispositiu que no va evitar que Carles Puigdemont es tornés a fugar. Va aparèixer a primera hora a Barcelona, es va amagar i va acabar escapant-se una altra vegada cap a Waterloo.

Tot i que Joan Ignasi Elena i la resta de responsables dels Mossos van condemnar ahir la policia catalana a una crisi de credibilitat sense precedents, la culpa de tot la tenen els altres. Processisme en estat pur. El conseller de l'Interior en funcions, acorralat, ha apostat per disparar contra tothom per no haver d'assumir responsabilitats. Carles Puigdemont, Junts per Catalunya, jutge Pablo Llarena, mitjans de comunicació, xarxes socials… el repàs d'excuses ha estat gairebé inacabable.

Joan Ignasi Elena ha estat especialment dur amb Carles Puigdemont, a qui ha acusat de tenir “un comportament impropi”. Potser Elena esperava que el líder de Junts, que fa més de sis anys que s'escapa de la justícia, li facilités la feina.

Joan Ignasi Elena amb vestit blau i corbata vermella de peu davant d'un grup de persones uniformades amb barrets negres i rifles.

A més, el membre del Govern també ha acusat Puigdemont d'utilitzar els manifestants que hi havia a l'Arc de Triomf. "La ciutadania no pot ser víctima d'un engany" per "beneficiar el teu projecte personal". Considera que la seva actuació és “un error polític estratosfèric”. I ha acabat el seu atac a l'expresident recordant-li que "això no és liderar, això no és construir, això no és tenir mentalitat d'estat".

La crítica a Puigdemont s'ha estès a tota la formació. Joan Ignasi Elena ha retret als dirigents de Junts de tenir “la intenció de dinamitar i deslegitimar una sessió d'investidura” perquè “no els agradava el resultat”. Aquest retret també l'ha dirigit a "mitjans de comunicació i xarxes socials", a qui ha acusat de tenir les mateixes intencions. Vaja, que tots menys ell som culpables del que va passar ahir.

Perquè, evidentment, la primera crítica ha estat per al jutge Pablo Llarena per, segons ell, “no complir la llei d'amnistia”.

Joan Ignasi Elena ha justificat l'ineficaç dispositiu d'ahir que va dissenyar la cúpula dels Mossos recordant que tenien tres fronts oberts: detenir Puigdemont, assegurar el correcte desenvolupament del ple d'investidura i controlar dues manifestacions alhora a les portes del Parc de la Ciutadella. I que, si cal assumir responsabilitats, ja s'assumiran després de la investigació que s'ha iniciat. Mentrestant, com veuen, la culpa és tota dels altres.

Més enllà de recordar que "avui és un dia complicat", l'autocrítica del màxim responsable polític de la seguretat a Catalunya ha brillat per la seva absència. Això sí, la seva intervenció també ha servit per dir que perseguiran tots aquells que van ajudar Puigdemont a escapolir-se i per repetir un dels seus grans mantres. "Catalunya és un país segur", va recordar un Joan Ignasi Elena que segueix amb el seu negacionisme delinqüencial en ple auge de la criminalitat en territori català.

La cúpula dels Mossos carrega contra Laura Borràs

Un altre dels blancs de les crítiques de la cúpula dels Mossos ha estat Laura Borràs. La presidenta de Junts va afirmar ahir que “un dels mossos lleials a la Presidència de la Generalitat a l'exili ha estat detingut pels que actuen com a policia judicial.[...]És un patriota i un mosso exemplar”.

Eduard Sallent, comissari en cap dels Mossos, ha considerat intolerables aquestes declaracions, assenyalant com és de perillós diferenciar “entre agents bons i dolents”. Tot i això, Sallent no ha dubtat tampoc a carregar durament contra els agents fora de servei que van ajudar Puigdemont a fugar-se, advertint que són una vergonya per al cos i que "no mereixen vestir el nostre uniforme".

➡️ Política

Més notícies: