Salvador Illa amb vestit fosc, amb una corbata vermella, somriu mentre està dret davant d'un grup de persones que sostenen rifles.
POLÍTICA

Salvador Illa inicia la seva etapa com a President: primers consellers confirmats

El líder del PSC pren avui possessió del càrrec

Després de superar la sessió d'investidura a la primera volta en les votacions de dijous passat, aquest dissabte Salvador Illa prendrà possessió del càrrec com a nou president de la Generalitat.

En un acte que se celebrarà al Palau de la Generalitat, concretament al Saló Sant Jordi, el líder del PSC prendrà oficialment el relleu de Pere Aragonès al capdavant de la institució.

Serà a les 12.00 hores quan s'iniciï la cerimònia amb la lectura del reial decret de nomenament per part del president del Parlament, Josep Rull. Posteriorment, Salvador Illa rebrà la medalla del càrrec a les mans del president sortint, Pere Aragonès, i prendrà la paraula per pronunciar el seu primer discurs després de la presa de possessió. Un discurs que servirà per tancar l'acte.

Tres consellers confirmats

A partir de llavors, es donarà el tret de sortida per conèixer qui seran els seus acompanyants al nou Govern, el primer de la història que serà només socialista. Ara com ara, hi ha confirmats tres noms.

Salvador Illa assegut al seu escó del Parlament mentre es porta la mà a la boca i mira cap avall

En campanya electoral, Salvador Illa va anunciar que la Núria Parlón, actual alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, seria la nova consellera de l'Interior. Aquest divendres es va conèixer que Albert Dalmau agafaria les regnes de la conselleria de Presidència. És a dir, l'actual gerent de Barcelona, de 34 anys, es convertirà a la mà dreta del president a l'Executiu català. Finalment, dissabte se sabia que Alicía Romero, diputada i mà dreta d'Illa en l'última legislatura al Parlament, s'encarregaria de la cartera d'Economia i Hisenda.

S'espera que les properes hores es vagin coneixent més noms. Per ara, a les travesses apareixen possibles candidats com Ramon Espadaler, Sílvia Paneque o Esther Niubó. Tots ells són actuals diputats del PSC al Parlament i formaven part de l'anomenat 'Govern Alternatiu' que va crear Salvador Illa per fiscalitzar la feina del Govern de la Generalitat de Pere Aragonès.

També han aparegut altres noms com l'exconseller del Govern de Carles Puigdemont, Santi Vila, o Maria Eugènia Gay, segons va publicar el periodista Joan Guirado. En qualsevol cas, Salvador Illa ja va anunciar que vol un govern tan transversal com sigui possible en què hi hagi polítics, però també professionals de diversos sectors.

Una altra carpeta serà la dels alts càrrecs de la Generalitat, l'anomenat sottogoverno. Són centenars de càrrecs a repartir a dit, com ara el de director general dels Mossos d'Esquadra, que previsiblement serà per al mediàtic excap del cos, Josep Lluís Trapero, tal com va anunciar el mateix Illa en campanya.

➡️ Política

Més notícies: