El Gobierno reconeix per primera vegada el problema d'inseguretat a Catalunya
El ministre de Justícia anuncia un paquet de mesures per lluitar contra la multireincidència
Ahir, dia 4, es van reunir a Barcelona el ministre Bolaños, el president Illa, l'alcalde Collboni i el conseller Espadaler. El motiu de la reunió era abordar de manera conjunta entre administracions el problema de la inseguretat i de la multireincidència. És a dir, que el Govern del PSC uneix forces amb el Gobierno central per capitalitzar la solució d'aquesta “xacra”, com va dir al seu dia l'alcalde Collboni.
El que és evident és que el canvi de discurs en matèria de seguretat ja és palès i està en funcionament. Cal tenir present que, a Catalunya, en qüestió de menys d'un any, s'ha passat del debat de les “percepcions” al debat de més policia, jutges i codi penal.
De fet, ahir mateix, el degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Jesús Sánchez García, reivindicava que “per primera vegada en 40 anys” es trobava polítics que complien la paraula amb les promeses de seguretat. De fons, també cal tenir present que les dades mateixes de l'Ajuntament diuen que la seguretat és la primera preocupació dels barcelonins.
Per part seva, el ministre de Justícia va donar una d'aquestes dades de multireincidència que disparen la incomprensió ciutadana. Segons va dir el ministre Bolaños, “tenim localitzades 487 persones que han comès 6.169 delictes el darrer any”. El valor d'aquestes declaracions és pel fet que les pronunciï el ministre de Justícia. Per la resta, qualsevol persona que conegués les denúncies dels alcaldes catalans ja sabia quina era la situació:
Els anuncis del Gobierno des de Catalunya
La presència del Gobierno central en aquesta reunió obeeix al fet que l'Estat té un paper fonamental en la matèria. Així, per exemple, la reforma del codi penal depèn del Congrés dels Diputats, i també la dotació més gran de recursos judicials. Això darrer és una cosa que la majoria de forces polítiques considera indispensable per descongestionar el sistema judicial. Però abans que els partits, ja ho havia demanat la societat civil i fins i tot els mateixos jutges de Barcelona.
D'aquesta manera, es crearan 5 jutjats més a Barcelona, que en passarà a tenir 33, que són 2 més dels que té Madrid. I el ministre també va anunciar que la Guàrdia Urbana de Barcelona tindrà accés al programari Siraj, que permet saber si algú és multireincident i té antecedents. Aquesta va ser una petició que, en altres termes, però amb un objectiu molt similar, ja va fer Samuel Vázquez al seu dia, que demanava l'acció coordinada entre policies i l'accés als antecedents.
Més notícies: