Pla mitjà de Samuel Vázquez assegut parlant davant d'un micro
POLÍTICA

Les cinc propostes de Samuel Vázquez per frenar la multireincidència a Catalunya

El president d''Una policía para el siglo XXI' exposa com es pot combatre la multireincidència a BCN i Catalunya

El policia, criminòleg i president d''Una policía para el siglo XXI', Samuel Vázquez, ha comparegut avui a la Comissió no Permanent de l'Ajuntament de Barcelona destinada a lluitar contra la multireincidència delictiva.

Samuel Vázquez s'ha destacat com una de les veus especialistes més contundents i realistes en la lluita contra l'augment de la inseguretat a Espanya, Catalunya i a Europa. Al seu dia, el 2018, Vázquez ja va avançar que Barcelona seria la primera ciutat espanyola a desenvolupar un problema de primer ordre amb la delinqüència. “I en cinc o sis anys, ja els ho avanço, Madrid estarà pitjor que Barcelona”, ha dit en la seva compareixença.

Certament, la multireincidència és un dels debats socials i polítics més candents a Catalunya. I les dades oficials mostren que la multireincidència està cada cop més desencadenada a Catalunya. Segons la darrera Junta Local de Seguretat, només a Barcelona hi ha 526 persones que acumulen gairebé 6.200 delictes. I els cinc delinqüents més actius acumulen ells sols 228 delictes.

Les mesures que ha de prendre Barcelona i Catalunya per frenar la multireincidència

A la comissió municipal, Samuel Vázquez ha ofert cinc mesures fonamentals per lluitar contra la multireincidència.

Abans, ha començat per assenyalar que la permissivitat amb els esglaons més baixos del crim -furts, manters, llauners, etc.- crea allò que els criminòlegs anomenen “zones de confort criminal”. És a dir, zones on la delinqüència percep espais d'impunitat per augmentar l'escalada criminal. "En criminologia, tot allò que no té cost té recompensa", ha dit com a advertència.

Aquestes són les cinc mesures que proposa Samuel Vázquez per combatre la multireincidència a Barcelona i Catalunya:

1. Ordres d'allunyament

"A Espanya s'utilitzen per a allò que no serveixen", ha començat per dir Samuel Vázquez, referint-se a les habituals ordres d'allunyament que s'apliquen a homes maltractadors. L'expert en política criminal remarca que "és ridícul pensar que un paio disposat a matar[la seva dona]es farà enrere per no incomplir una ordre d'allunyament".

Comissió no permanent d'estudi per fer front a la multireincidència delictiva 24/05/24

Per contra, el president d'Una policía para el siglo XXI proposa ordres d'allunyament per evitar "el control del territori" per part dels criminals, és a dir, d'aquells llocs on la criminalitat ja està industrialitzada com el metro o les zones turístiques concretes. En aquest cas, per exemple, els agents policials que ja tenen identificats els carteristes reincidents del metro, els podrien aturar abans que robessin una altra vegada, només veient-los de nou al metro.

Les altres ordres d'allunyament que proposa Samuel Vázquez no són per a llocs sinó entre propis delinqüents. "Si tu agafes cinc nois tres vegades robant en grup,[...]podem dictar una ordre d'allunyament[entre ells]que permeti als agents de Mossos o Guàrdia Urbana de Barcelona, que ja els coneixen, els puguin aturar en el moment que els vegin junts. Així evitem robatoris i ens avancem al delicte", assenyala.

2. Presó provisional

"Quan una persona té tres sentències executòries per furt han passat vuit anys", ha dit Vázquez. Davant d'aquesta dilació de la justícia i l'historial reincident d'un criminal, Vázquez es pregunta que per què la policia no podria sol·licitar presó provisional per a una persona que acumula set, vuit o nou detencions. "Sabem que aquesta persona és un perill públic", ha argumentat abans de concloure: "Cal anticipar-se, no respondre".


3. Equips de Frontex a l'Aeroport del Prat

"Aquí hi ha un problema evident amb els processos d'immigració il·legal descontrolats a l'espai i al temps", ha assenyalat. El problema, insisteix Vázquez, no és a la immigració, "que sempre és un actiu per a un país", sinó que apareix quan es descontrola perquè “canvia els perfils criminals”. És a dir, que les rutes migratòries són colonitzades per les bandes criminals, que les aprofita per “introduir drogues, armes o gihadisme”. “Això és així i hi ha una indústria”, denuncia.

Un policia posant les esposes a un detingut

La mesura, llavors, consistiria a introduir equips de Frontex al Prat de la mateixa manera que ja existeixen a l'Aeroport de Barajas. "A més, ho paga la Unió Europea", ha deixat caure Vázquez. Aquests agents són especialistes en retorns que treballen amb col·laboració amb Estrangeria.

4. Bases de dades compartides

Vázquez ha posat l'accent a la importància que els agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos tinguin accés als expedients d'expulsió de la Policia Nacional. "La Policia Nacional i la Guàrdia Civil no estan desplegats sobre el terreny a Barcelona, però els urbans i els mossos sí", exposa. Si aquests últims tinguessin accés als expedients d'expulsió, explica Vázquez, es podria portar directament al reincident a la seu de la Policia Nacional perquè, des d'aquí, la Fiscalia posi en marxa el procediment d'expulsió si ho considera convenient.

5. Creació de grups contra la delinqüència urbana

Sobre aquest assumpte, Samuel Vázquez ha remarcat que els agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos amb què ha parlat “estan farts de tot” i que “es prioritzi la perspectiva política per sobre de la professional”. el president d'Una policía para el siglo XXI ha denunciat que a Catalunya "s'han dissolt els grups mixts d'investigació per baralles dels comandaments que són escollits pel poder polític".

"No ho entenc, dissoldre els grups mixtos d'investigació no beneficia ningú excepte cada un dels comandaments que voldrà governar al seu cortijo", denuncia. Samuel Vázquez recorda que aquestes decisions acaba provocant "que els grups contra la delinqüència urbana, que impacten molt bé sobre això, acabin convertint-se en cadenes de muntatge per fer números per al discurs polític. Això ho heu de frenar ja", advertia.

Aquestes, doncs, són les cinc mesures per combatre la multireincidència que proposa Samuel Vázquez, un dels principals experts (si no el més gran) en política criminal que hi ha a Espanya.

➡️ Política

Més notícies: