Un jurista català: ‘Per primera vegada es compleixen els compromisos en multireincidència’
El degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona demana penes específiques pel robatori de telèfons mòbils
De mica en mica, s'ha anat assumint el debat de la inseguretat a Catalunya i fins arribar a l'actual situació. Perquè és evident que el Govern del PSC ha vist en aquest problema un clam social - la primera preocupació dels barcelonins - i ha començat un canvi de discurs a Interior. De fet, aquest és un dels objectius a llarg termini de Salvador Illa per presentar-se com a Govern útil i que deixa enrere la inoperància processista.
I entre els problemes de seguretat més polèmics i tediosos per a la ciutadania hi ha el de la multireincidència. Això també va ser objecte d'un canvi de discurs per part del PSC. L'alcalde de Barcelona, per exemple, Jaume Collboni, va arribar a dir que era una “xacra”. I el director general dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va desmuntar fa poc la idea que els multireincidents són marginats socials que roben per necessitat. "Parlem de bandes que guanyen molts diners, que tenen un nivell de vida molt alt", va explicar Trapero en seu parlamentària.
Paral·lel a això, des de la Generalitat s'han anunciat una bateria de mesures per lluitar contra la multireincidència. Entre aquestes mesures, destaquen l'augment de la plantilla policial, els plans policials específics o l'augment dels recursos per als jutjats. I de moment aquestes mesures han estat aplaudides per actors de la societat civil, com ara el Col·legi d'Advocats de Barcelona.
Penes específiques per al robatori de telèfons mòbils
En una entrevista per al Cafè d'Idees, el degà del Col·legi d'Advocats, Jesús Sánchez García, ha reivindicat que s'estan complint els compromisos polítics. "Per primera vegada després de 40 anys d'exercici, m'he trobat amb polítics que compleixen la seva paraula", ha dit Sánchez García. Així, per exemple, ha reivindicat que el Govern hagi complert la promesa d'augmentar els recursos per al torn d'ofici:
En una altra de les seves intervencions, Sánchez García ha recordat la que és una de les peticions més destacades del Col·legi d'Advocats: penes específiques per al robatori de telèfons mòbils. Ha defensat que el mòbil “com a ferralla”, efectivament, “no val res” i es devalua molt de preu, però acull gran part de la nostra vida privada. En aquest sentit, defensa una legalitat específica per a aquestes situacions:
Assistim, en definitiva, a l'inici d'un canvi de paradigma en matèria de seguretat, que és juntament amb l'habitatge una de les grans carpetes d'aquesta legislatura. De moment, des del Govern han demanat paciència i han reiterat que els efectes trigaran a arribar. També aquí s'hi juga la legislatura.
Més notícies: