Muntatge amb un primer pla de Pere Aragonès i un altre de Tània Verge amb cara de pocs amics i de fons una imatge difuminada d'unes llums de Nadal
POLÍTICA

ERC tanca el Nadal més polèmic amb una ofensiva a les tradicions

Els republicans han estat molt actius des de les institucions per intentar modificar les tradicions nadalenques

ERC s'ha fet un partit tradicionalista a la inversa: prendre les tradicions per canviar-les. Això representa la politització dels àmbits aliens a la política o almenys al partidisme. Aquest Nadal ha estat un bon exemple: els republicans no han deixat ni un àmbit nadalenc fora de les seves esmenes a la història.

Nadal sí, però un altre Nadal

ERC no ha desprestigiat el Nadal: ha intentat canviar-lo. En cap cas no han ofert alternatives, sinó que han pres la literalitat de les tradicions. Així, per exemple, mantenen el Nadal com a calendari, però no com a Nadal, sinó com a “Festes del Solstici d'Hivern”.

Aquesta va ser la primera incursió en la modificació de les tradicions heretades que va fer ERC. A través d´un comunicat oficial a Girona, la Generalitat va celebrar les Festes del Solstici d´Hivern en qüestió. Poc després va fer acte de presència la protagonista d'aquesta ofensiva: la consellera Verge.

En la mateixa línia de substituir i no oblidar, Verge va promocionar una mena d'adaptacions de tradicions com el calendari d'advent o els caganers. Formalment van prendre la literalitat de les tradicions, però van intentar omplir-les d'un altre contingut.

D'aquesta manera sí que hi ha lloc per a un calendari d'advent, però feminista. També per al Pare Noel, però només si és Mare Noel. O també amb particularitats de Catalunya com les “Caganeras” o les “Tiones”.

Reines Magues i Reis Astròlegs

Les crítiques no van deixar d'augmentar, però ERC no va cessar en el seu esforç. Poc després de les caganeres, la localitat d'Altafulla va organitzar una cavalcada de “Reines Magues”, l'objectiu de la qual era la promoció dels “valors republicans”. Ho van justificar dient que calia oferir uns reis “laics, sense classes ni dogmes”.

Primer pla de Tània Verge parlant amb un micròfon a la boca al Parlament de Catalunya

De Reis va anar la cosa perquè, a Manresa, van fer després una versió 'light' de la Cavalcada amb uns Reis Astròlegs. Novament, l'objectiu segons l'organització era oferir un esdeveniment “el màxim inclusiu i multicultural”. La intenció, diuen, és que en els pròxims anys la Cavalcada sigui cada vegada més oberta.

L'última aportació va venir també de la Consellera Verge, que va demanar acabar amb el costum de posar betum a un blanc per fer de Gaspar. En cas que això sigui una tradició, a la consellera Verge li sembla una “tradició racista”.

No és fàcil trobar respostes positives a les xarxes a tots aquests missatges. En general, els usuaris manifesten o la indignació o la burla. Molts no entenen que pugui ser prioritat d'una administració implementar mesures d'aquesta naturalesa, sobretot amb els reptes reals que afronta Catalunya.

➡️ Política

Més notícies: