Imatge dels Reis Mags de Barcelona durant la cavalcada de 2023
POLÍTICA

Manresa presenta la seva cavalcada de Reis inclusiva: menys religiosa i més multicultural

La ciutat estrena una proposta per treure contingut religiós a la festa


Els nens de tot Espanya es preparen aquesta tarda per rebre a les seves majestats els Reis Mags. Tot i això, la cavalcada serà una mica diferent de l'habitual a Manresa, localitat de la província de Barcelona. Allà, segons la pròpia organització, es prepara una desfilada “molt més cosmopolita i multicultural”.

L'ajuntament de Manresa ha augmentat el pressupost de 24.500 a 45.000 euros. Aquest increment és degut a la professionalització, ja que la cavalcada ja no descansarà només en el voluntariat sinó en una direcció artística. Se n'encarregaran quatre persones del món del teatre, la dansa, la direcció i la dramatúrgia.

L'espectacle es basarà en la figura de tres reis astròlegs que busquen respostes al cel sobre el sentit de la vida. La intenció és treure el contingut més religiós, perquè es puguin sentir inclosos tots els col·lectius. Els directors parlen d'una cavalcada “el màxim inclusiu i multicultural”.

Més màgia, menys religió

Els directors artístics de la cavalcada de Manresa han volgut jugar amb diferents cultures i s'adaptaran els moviments i la música. Els reis i el page portaran un vestuari renovat que representarà diferents parts del món com Europa, Àsia central, Àfrica i el sud-est asiàtic. També s'ha invertit en la renovació de les carrosses.

L'ajuntament de Manresa i l'Associació Cultural del Bages volen que aquest sigui només el punt de partida. La intenció és anar canviant any rere any la cavalcada perquè sigui més màgic per als nens i nenes i més inclusiu per als nouvinguts d'altres cultures. Els reis aniran vestits com al seu lloc d'origen, i portaran a les carrosses un astre (sol, lluna i estrella) que els identificarà.

Això sí, amb aquests canvis la cavalcada cada cop serà menys reconeixible amb els reis tal com els hem conegut fins ara. De fet, no és res de nou i forma part dels canvis que estan introduint les autoritats a molts llocs. Uns canvis que pretenen convertir les tradicions en menys religioses i més inclusives.

Cultura i tradició

Els canvis han emprenyat molts manresans, que s'han queixat amargament a través de les xarxes socials. És el cas de Marc Piqué, que afirma que els reis no són un parc d'atraccions ni un conte de Disney, sinó figures místiques. I com a tals han de tenir cert misteri i solemnitat, infondre curiositat i respecte”.

Així mateix, recorda que els reis "formen part d´una cultura, una tradició i un país" que "en cap cas pot anar lligat als vents polítics que bufen". Una publicació a Twitter diu “cavalcada sense reis a Manresa”, i ho titlla de “vergonya”. Altres parlen de “estupideses” i “imbecil·litats” dels que munten aquestes coses.

➡️ Política

Més notícies: