A Pedro Sánchez li esclata a la cara el primer gran problema de la legislatura
La primera votació important de la legislatura evidencia la fragilitat de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats
Moncloa s'ha traslladat a un castell de cartes, concretament, a l'últim pis. La primera votació important de la legislatura trontolla. Una cosa previsible: és la primera oportunitat perquè cada partit, sigui o no de Frankenstein, representi el paper que considera convenient. I Pedro Sánchez ja pateix les primeres conseqüències de la seva fràgil majoria al Congrés dels Diputats.
Serà dimecres quan es faci aquesta primera votació de la nova legislatura, que inclou tres decrets. Un va sobre mesures de conciliació i subsidi d'ocupació, un altre sobre mesures socials anticrisi i un últim que s'ha batejat com a òmnibus, és a dir, un decret en què s'aprofita per incloure temes diversos i variats.
Aquest és el que posa contra les cordes Pedro Sánchez i la seva fràgil majoria al Congrés. I és que Junts ja ha dit que no pensa votar a favor perquè tiri endavant. El gran problema que té el president del Gobierno amb aquest decret òmnibus és que es tracta d'una exigència d'Europa. I, si no s'aprova, no es rebran 10.000 milions de fons europeus.
Com vam explicar a E-Notícies, l'origen de la discòrdia entre el Gobierno i el partit de Puigdemont és un canvi minúscul a l'article 103 de la llei d'enjudiciament criminal. Va ser Junts qui va fer saltar la llebre posant el focus en aquesta discreta reforma: la creació de l'article 43 bis.
Aquest article dona potestats perquè un tribunal espanyol demani a Europa si una llei determinada s'ajusta al dret europeu. El que preocupa Puigdemont és que això permeti que s'endarrereixi l'amnistia: mentre Europa decideix, la llei en qüestió queda suspesa. I Junts ha aprofitat la situació per fer una cosa que necessitava, que és marcar paquet perquè no s'entengui que van a rebuf del PSOE. Saben que no poden fer saltar pels aires la legislatura a hores d'ara, però sí que es poden permetre el luxe de votar 'no' aquest dimecres i marcar un perfil dur davant dels seus.
D'altra banda, i encara que sigui secundari respecte a l'amnistia, també es manifesta la manca de sintonia amb el PSOE en matèria econòmica. A més de l'òmnibus, Junts votarà en contra dels decrets socials. Cosa que, en canvi, s'aferra ERC per justificar el seu vot positiu: “Entenem que són qüestions que milloren la vida de les persones”, ha dit la portaveu dels republicans, Raquel Sans.
Mentre Esquerra fa de crossa del PSOE -sobretot per la seva fragilitat a Catalunya, on Aragonès depèn de facto de Salvador Illa-, el partit de Puigdemont ja ha reclamat a Sánchez que retiri els decrets i torni a negociar amb ells per presentar un text consensuat.
Mà estesa al PP
Si Junts manté el seu 'no', l'última bala que li quedaria al PSOE és posar-se d'acord amb el PP. Fonts del PP han assenyalat que Bolaños s'hi va posar en contacte per intentar tirar endavant les reformes. Els populars ja han dit que votaran que 'no', però alhora obren la porta a poder canviar el sentit del seu vot. Si hi ha baixada de l'IVA a certs aliments, la deflactació de l'IRPF i mantenen l'IVA de llum i gas per als més pobres, podrien votar que sí.
Així, el PP podrà reclamar un doble triomf: haver advertit de la inestabilitat de les aliances de Sánchez i adjudicar-se èxits, l'aplicació dels quals haurà d'equilibrar Hisenda. Això sí, seria a costa de facilitar la governabilitat a Sánchez, cosa que molts dels seus no entendrien. De fet, hi ha sectors del partit que ja han advertit que no ha de cedir. Ha estat Isabel Díaz Ayuso la que ha marcat el camí a Feijóo: "Al Gobierno, ni aigua. Que es busquin la vida".
Els últims que s'apunten a voler ser algú són els de Podemos, que han donat un ultimàtum a Sánchez: votaran en contra si no topa el preu dels aliments i es retiren les “retallades”.
En les properes hores es coneixerà el desenllaç de tota aquesta història. Una història que, acabi amb aprovació o no dels decrets, haurà evidenciat la debilitat de Pedro Sánchez i les dificultats que tindrà per aprovar certes mesures. O acaba cedint davant de Junts o ho acaba fent amb el PP... o es queda sense aprovació del decret.
Més notícies: