Els palestins passen al costat de les restes dels edificis destruïts pels atacs aeris israelians a Khan Yunis. Centenars de milers de palestins fugen al sud de la Franja de Gaza per evitar una esperada invasió terrestre israeliana, els subministraments essencials s'estan esgotant
POLÍTICA

Barcelona es gasta 720.000 euros en ajuda humanitària a Gaza, Marroc i Líbia

El Marroc i Gaza concentren una part important de les ajudes, destinades a pal·liar els efectes del terratrèmol i de la fam

Els ajuts estan destinats a projectes de reconstrucció i acció humanitària a les tres zones. Es tracta d'una partida extraordinària aprovada a la darrera comissió. L'ajuda humanitària estava destinada a pal·liar els efectes del terratrèmol i la inundació al Marroc i Líbia: ara s'amplia a Gaza.

Els ajuts de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona finança diferents organitzacions amb 720.000 euros per a projectes humanitaris. Els destinataris eren al començament Marroc i Líbia, devastats per desastres naturals, i s'ha ampliat a Gaza. És una partida municipal extraordinària.

Amb caràcter excepcional i d'urgència, l'Ajuntament va destinar 300.000 euros a UNRWA, Agència de les Nacions Unides per a Refugiats Palestins. L'ajuda en qüestió es vehicula a través de la representació espanyola a les Nacions Unides. L'objectiu més immediat és proporcionar aliments als refugiats de Gaza.

Segons els càlculs, aquesta ajuda podria assolir al voltant de 20.600 persones: principalment, dones i nens. Aquest ajut es destina després del trencament de relacions de Barcelona amb Israel. Fins que no hi hagi un alto el foc definitiu, diu l'Ajuntament, no es reobriran les relacions.

220.000 euros per al Marroc

Una de les notícies més impactants del setembre passat va ser el terratrèmol que va assolar el Marroc. El balanç de danys ha estat molt dur. Uns 3.000 morts, gairebé 6.000 ferits i mig milió de desplaçats.

L'ajuda pretén allargar-se fins a l'abril del 2024. Algunes de les entitats beneficiades són “Farmacèutics Mundi”, amb 100.000 euros: espera atendre gairebé 4.000 persones. D'altra banda, el col·lectiu Moviment per la Pau, el Desarmament i la Llibertat rebrà 100.000 euros. Així mateix, Pallassos sense Fronteres ha rebut una ajuda més modesta: 20.000 euros.

Per la seva banda, l'octubre passat el Govern va autoritzar l'enviament de 800.000 euros a ajudes a Gaza. Igual que en el cas de Barcelona, la va ajudar es va adjudicar de manera directa a les Nacions Unides. D'aquesta manera, el total dels ajuts provinents de Catalunya freguen els dos milions d'euros.

➡️ Política

Més notícies: