L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, amb vestit blau parlant en un podi amb dos micròfons davant d'una placa commemorativa.
POLÍTICA

Un diputat dels Comuns acusa l'alcalde de Figueres de 'populisme punitiu'

Diu que 'la legislació penal ja és dura' i carrega contra les mesures que ha proposat Jordi Masquef

Encara que els fracassos electorals s'amunteguen als seus peus, els Comuns no abandonen el seu relat. El mateix relat que els ha portat a collir quatre derrotes successives: Galícia, el País Basc, europees i Catalunya. Mentrestant, la matriu del partit, Sumar, es desintegra a les enquestes demoscòpiques.

Ahir mateix, per exemple, Joan Mena intentava capitalitzar la protesta de Madrid contra el preu de l'habitatge. "Els ciutadans mereixen respostes i solucions", diu el representant d'un partit que és al Gobierno central. Com era d'esperar, aquestes paraules han rebut totes les ires dels usuaris, que recorden que ells formen (i han format part) del poder.

L'última figura dels Comuns a apuntar-se a la crítica ha estat el diputat al Parlament, Andres García Berrio, que ha criticat l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef. Com és habitual, García Berrio ha tornat a posar matisos al problema de la inseguretat, que l'alcalde Masquef - com tants altres alcaldes - ha afrontat de ple.

Foto de l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, a la presentació del projecte de Casa Natal de Dalí

L'alcalde va dir que són mesures “dissuasives”

Ahir es feia viral una entrevista de TV3 a Jordi Masquef, que és un dels alcaldes que ha parlat amb més claredat del problema de la multireincidència. Davant els micros de TV3, Masquef va explicar les mesures del seu ajuntament per controlar aquesta xacra social.

Segons va dir l'alcalde, augmentaran la plantilla policial i la dotaran de més recursos, com ara pistoles tàser i gas pebre. Es tracten de “mesures dissuasives”, va matisar l'alcalde, per garantir la seguretat dels agents en cas de violència amb els criminals:

Però segons el parer de García Berrio tot això és “populisme punitiu”. En un fil a les xarxes socials, el diputat dels Comuns ha carregat contra Masquef i les seves solucions, “que poden acabar generant més problemes”. Tot i que la multireincidència deixa escenes dantesques a Catalunya, García Berrio es mostra preocupat pels “principis garantistes del dret penal”.

L'única concessió a la realitat que ha fet García Berrio és que els jutjats estan saturats. “Sense més jutjats i més mitjans als jutjats és impossible abordar la situació”, diu el diputat. Això és cert i així ho han denunciat els jutges. Però el problema de fons és la legalitat penal, que deixa a la multireincidència un espai d'impunitat.

De fet, el nucli del paquet de mesures que ha aprovat el Congrés consisteix a reformar el codi penal. Es tracta d'una mesura que va presentar Junts, que van demanar tota mena d'actors de la societat civil i que va obtenir una majoria parlamentària. Tot i això, els Comuns s'han residenciat en el matís.

➡️ Política

Més notícies: