L'alcalde Figueres torna a alçar la veu contra la delinqüència i anuncia mesures
Jordi Masquef demana una reforma urgent de la llei per acabar amb aquesta realitat que genera 'impotència'
La multireincidència és un dels causants principals de l'increment de la inseguretat a Catalunya. Molts delinqüents que acumulen desenes de detencions són posats en llibertat hores després de ser detinguts, tot esperant un judici ràpid que es prolonga durant mesos. Això genera un clima d'impunitat que anima els delinqüents a continuar cometent delictes, i els que en pateixen les conseqüències són els ciutadans.
Davant d'això, hi ha alcaldes que fa temps que han decidit aixecar la veu i prendre mesures per garantir la seguretat dels veïns. Un és Jordi Masquef, alcalde de Figueres, que lidera el front municipal contra la multireincidència. A Figueres (Girona) segueixen al carrer els 10 multireincidents més actius, que acumulen prop de 200 antecedents.
Abans aquesta situació, l'equip de govern s'ha compromès a augmentar la plantilla de guàrdia urbana i dotar-la de més recursos. Han aprovat armar la policia local amb pistoles tàser i de gas pebre, a més de detectors de metalls i càmeres de videovigilància. Així ho ha anunciat aquest matí l'alcalde a TV3, que ha tornat a recordar la difícil realitat de Figueras per la situació geogràfica.
Impotència davant la multireincidència
Masquef ja va explicar recentment que Figueres és un pol d'atracció de delinqüents perquè es troba a prop de la frontera, i perquè “aquí surt més barat delinquir que a França”. Ara ha tornat a carregar contra la permissivitat amb la delinqüència a Catalunya. Ha cridat l'atenció sobre delictes com a furts i robatoris que “alteren” la població local, “sobretot perquè els cometen persones que són molt conegudes”.
Ha reconegut que hi ha una “impotència” a la Guàrdia Urbana, perquè tot i haver resolt aquest any un 20% més de delictes penals, “les lleis són massa toves” i els delinqüents “tornen a ser al carrer”.
L'alcalde ha defensat l'augment d'eines "dissuasòries" per a la policia, que "sovint han d'entrar al cos a cos en baralles tumultuàries". L'objectiu, ha dit, és "garantir la seguretat dels nostres agents" amb "armes no letals, amb proporcionalitat". Masquef ha tornat a posar l'accent a la "impotència" que genera la multireincidència, tant als agents com als veïns de la localitat.
Urgeix una reforma de la llei
Jordi Masquef ha apel·lat a fer un "front comú" des de les autoritats locals amb els cossos de policia per revertir l'increment de la delinqüència. Però alhora ha emfatitzat la necessitat d'un canvi urgent de llei perquè els jutges puguin actuar amb més contundència sobre aquests delinqüents. La pilota és ara a la teulada de la Conselleria d'Interior, d'una banda, i de la de Justícia, de l'altra, que ja han reaccionat prometent canvis imminents.
La Conselleria dInterior ha posat en marxa un pla precisament per coordinar millor les autoritats locals amb els cossos de policia, sobretot en matèria de prevenció. La Conselleria de Justícia s'ha compromès a posar més mitjans per accelerar els processos judicials i posar límit als multireincidents. L'altra pota del banc és la reforma legislativa al Congrés dels Diputats, per endurir les penes contra la multireincidència.
Més notícies: