Un grup de persones en un esdeveniment d?Esquerra Republicana amb una dona parlant en un podi groc davant d?una audiència.
POLÍTICA

Marta Rovira mostra les seves cartes per vèncer Oriol Junqueras al congrés d'ERC

Plantejarà una batalla ideològica entre independentistes i federalistes

Marta Rovia es va acomiadar aquest dilluns de la secretaria general d'ERC disparant contra Oriol Junqueras. El va acusar d'haver-se esborrat després del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, d'haver maniobrat contra els seus rivals dins del partit i d'estar darrere de l'estructura B. Però entre totes les afirmacions, durant una llarga conferència de dues hores, Marta Rovira va dir una frase que revesteix especial interès.

“M'oposaré que es modifiquin els estatuts perquè ERC deixi de ser un partit independentista”, va dir la ja exsecretària general dels republicans.

Una persona amb cabell arrissat parlant davant d'un micròfon amb un fons groc.

Marta Rovira fa referència a les afirmacions del conseller nacional Joan Tardà en una entrevista a NacióDigital el trenta d'agost passat. "Cal fer d´ERC la casa comuna de tot el republicanisme d´esquerres", va afirmar, "des de l´autodeterminista fa l´independentista". I va assenyalar la "necessitat d'introduir al debat congressual modificacions a l'article 2 dels Estatuts on quedi clar que l'objectiu és la proclamació de la República Catalana i no la independència".

Segons Joan Tardà, “el que hi ha d'haver és una socialdemocràcia federalista i després una ERC que persegueixi la República Catalana, i en el procés constituent ja decidirem com ha de ser”.

La resposta de Marta Rovira aquest dilluns és significativa, perquè mostra les cartes del sector rovirista de cara al congrés nacional del novembre on es batrà amb Junqueras. Així ho ha evidenciat l'exalcalde de Tarragona Pau Ricomà, enquadrat al sector de Marta Rovira, que ha assenyalat que “aquest pot ser un dels eixos sobre els quals pivoti el congrés”.

Independentistes contra federalistes

La llista Nova Esquerra Nacional, muntada per Marta Rovira i encapçalada per Xavier Godàs i Alba Camps, vol plantejar el congrés com una batalla entre independentistes i federalistes. És a dir, entre els que volen culminar el camí iniciat l'1 d'octubre del 2017, i els que volen desfer el camí. La seva estratègia consisteix a assenyalar el sector de Junqueras com la renúncia a l'independentisme, i en aquest terreny situaran el debat ideològic durant el congrés.

Tardà, que va mostrar la seva adhesió a Junqueras, va dir que "potser ha arribat l'hora d'entendre que per guanyar majories autodeterministes, Esquerra ha de ser més que el partit dels independentistes". Forma part de l'estratègia junquerista de la distensió, consistent a fer un pas enrere en la radicalitat independentista per eixamplar la base social. "Els estatuts diuen que lʻobjectiu és la independència de Catalunya, potser hauria de ser la proclamació de la República Catalana", va afirmar Tardà en aquella entrevista.

Joan Tardà en un acte electoral d'ERC a l'octubre del 2022

En aquesta línia, ha defensat l'aliança amb el PSOE i el PSC perquè ofereix "una gran oportunitat" d'"avenços en polítiques socialdemòcrates". Marta Rovira va respondre aquest dilluns que el que necessita ERC “no és abraçar el federalisme sinó refer el full de ruta independentista en aquest nou cicle polític”. Per això proposaran una batalla entre independentistes i federalistes, malgrat la taca amb què carrega Rovira com a cara visible de l'acord d'investidura amb el PSC de Salvador Illa.

Marta Rovira reivindica el seu llegat

Tot i que Marta Rovira no ha volgut encapçalar les llistes de Nova Esquerra Nacional, aquesta s'identifica clarament amb la seva figura. Per això, en plena crisi de descrèdit pel seu paper als acords d'investidura amb el PSC, Rovira ha volgut reivindicar el seu llegat aquest dilluns. Ha acusat Oriol Junqueras de desaparèixer després del referèndum de l'1 d'octubre, “quan calia estirar el carro i prendre decisions difícils”.

A més, ha dit que se sent "orgullosa d'haver contribuït com ningú a fer que el somni de la independència d'aquest país sigui una aspiració compartida". Tot i que ha renunciat al seu càrrec, també ha advertit que “jo continuaré aquí treballant per la independència”. I ha demanat a Oriol Junqueras que també d'un pas al costat, per “tancar aquest cicle junts” i “no fer una destrossa més gran”.

Per la seva banda, Oriol Junqueras es reivindica com l'opció de la militància contra la direcció que ha portat el partit a la situació actual de crisi. És previsible que proposi un programa de regeneració basat en l'eixamplament ideològic del partit, a la línia que plantejava Joan Tardà. De moment és Marta Rovira qui marca l'agenda i el debat ideològic sobre el qual pivotarà el congrés.

➡️ Política

Més notícies: