Plànol mitjà de Pere Aragonès i Joan Ignasi Elena amb cara de preocupació i emportant-se la mà a la boca
POLÍTICA

Catalunya tanca un juny negre amb la delinqüència disparada

L'últim mes, almenys 13 persones han mort assassinades a Catalunya. Mentrestant, el Govern demana 'calma'

Catalunya ha tancat un dels pitjors junys que es recorden pel que fa a la criminalitat. Fins d'aquí a uns dies no es publicaran les dades oficials de delictes durant el segon trimestre de l'any. Però les informacions que s'han conegut deixen una dada esgarrifosa: almenys 13 persones han mort assassinades a Catalunya només l'últim mes.

Potser fins i tot hi ha hagut algun cas més que no hagi transcendit, però el que és clar és que els tres homicidis la nit de Sant Joan i els quatre més els dies previs van servir per tancar un juny negre.

Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament

Que la delinqüència està totalment descontrolada a Catalunya és un fet i les dades així ho demostren. Durant els tres primers mesos de l'any hi va haver 17 homicidis confirmats pel Ministeri de l'Interior. Només aquest juny ja n'hi hauria uns 13 i es calcula -segons informacions públiques- que el segon trimestre la xifra pugui ser d'un mínim de 23 (cosa que donaria un total de 40 casos el primer semestre de l'any). A l'espera de dades oficials, té pinta que aquest 2024 va camí de rècord respecte a homicidis i assassinats a Catalunya.

Amb les informacions publicades, almenys 6 dels 13 assassinats d'aquest mes de juny haurien estat comesos per estrangers, tot i que representen un 16% de la població. En 4 casos els presumptes autors serien de nacionalitat espanyola, mentre que en els altres 3 casos no es té informació al respecte.

Dels 13 assassinats que es coneixen, 6 estarien relacionats amb algun tipus de violència de gènere (dues dones a les respectives parelles homes i quatre homes a les respectives parelles, mares o amigues dones). El que tenen en comú tots els assassinats és que es tracten de morts violentes: ganivetades, trets amb armes de guerra, pallisses i fins i tot possibles execucions a sang freda.

Mentre sindicats i experts policials avisen que el problema encara pot empitjorar, el Govern segueix demanant “calma” i “fugir de discursos alarmistes que serveixen per alimentar l'extrema dreta”. Per la seva banda, Joan Ignasi Elena continua sense gairebé fer declaracions: vídeos polèmics a les seves xarxes socials sí, però declaracions, poques. Després d'un mes negre, el conseller de l'Interior només ha aparegut per concedir una entrevista a Catalunya Ràdio, on va tornar a insistir en aquest mantra que “Catalunya és un lloc segur si ho comparem amb els estàndars del nostre entorn”.

A més, Joan Ignasi Elena va reconèixer per primera vegada que “hi hauria d'haver canvis legislatius” quan va ser preguntat per si cal endurir el Codi Penal. Unes declaracions que contrasten amb el que vota el seu partit al Congrés. I és que, recentment, ERC va votar en contra de, per exemple, apostar per endurir les penes per als multireincidents en una votació que igualment va tirar endavant.

➡️ Política

Més notícies: