Un home amb ulleres i vestit fosc es toca el front amb una expressió de preocupació, mentre que al fons es veu una escena borrosa amb un cotxe de policia i diverses persones.
POLÍTICA

Un periodista retrata la degradació de Catalunya i les imatges es fan virals

Barcelona ha esdevingut capital internacional de la delinqüència

La crisi d'inseguretat que fa temps que arrossega Catalunya ha esclatat aquests dies amb set homicidis en menys d'una setmana i la sagnant revetlla de Sant Joan.

Un dels assassinats va passar a Barcelona, on un jove de 26 anys va ser degollat després d'intentar resistir-se a un robatori. Dies després, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va dir a Catalunya Ràdio que “els delictes a Barcelona han baixat” i que és “de les ciutats més segures del món”.

Tot i això, els veïns dels barris més degradats, que han de patir diàriament la delinqüència i l'incivisme, no opinen el mateix.

El periodista barceloní Victor Riverola ha denunciat la degradació de la ciutat amb quatre imatges impactants que s'han viralitzat ràpidament. “Barcelona té un problema seriós amb el soroll, la inseguretat, la decadència, els robatoris violents i la manca d'identitat. És un problema polític i social del qual molt pocs mitjans parlen a nivell internacional”, va afirmar.

El periodista ha publicat la piulada en anglès i amb enllaços a diversos mitjans internacionals per donar a conèixer la situació de Barcelona al món.

Fotos impactants de la degradació

Les quatre fotos mostren diferents estampes del que un veí o un visitant es pot trobar avui dia als carrers de Barcelona. Manters, delinqüents, drogoaddictes, escombraries i brutícia.

Tot i que una de les fotos ha cridat especialment latenció. Es tracta de dues dones amb burca, tapades de dalt a baix, caminant amb un nen de la mà i dues nenes que també porten el vel islàmic. Aquesta foto ha estat compartida pel dirigent d'Aliança Catalana Lluís Areny: “No ho acceptarem de cap manera contra les dones a Catalunya”, ha comentat.

“No penso tornar 40 anys enrere, ni deixar que vinguin de fora a tapar-me la cara i la veu”, afirma una ciutadana anomenada Esther. També hi ha qui recorda que segons la llei de seguretat ciutadana està prohibida qualsevol peça que dificulti la identificació de la persona”.

Entre els comentaris hi ha qui truca racista Victor Riverola per haver denunciat la inseguretat a Barcelona. Però la majoria són missatges de suport de veí de Barcelona farts de conviure amb la delinqüència i l'incivisme.

La criminalitat va en augment

Tot i les declaracions del conseller d'Interior, les dades del Ministeri d'Interior apunten a un augment sostingut de la criminalitat a Barcelona. Els delictes van pujar el 8,6% l'any passat. Criden especialment l'atenció les agressions sexuals (24%) i els furts, que sumen la meitat dels delictes que es denuncien a la capital catalana.

Augment dels delictes a Barcelona (2021-2024)

Agressió sexual
Robatori amb violència
Hurts
Homicidis
2023 (4t semestre)
442
13,677
85,639
12
2022 (4t semestre)
293
13,234
79,760
11
2021 (4t semestre)
166
10,564
50,081
8

Font: Ministeri de l'Interior

Els experts parlen d‟un clima d‟impunitat de la delinqüència, conseqüència d‟anys de permissivitat de l‟esquerra a Catalunya. La situació s'ha empitjorat per la proliferació de bandes del narcocrim que competeixen pel territori i la mercaderia. Una situació molt preocupant que no obstant és negat sistemàticament pels qui estan al poder.

➡️ Política

Més notícies: