Muntatge de Joan Ignasi Elena i un Mosso d'Esquadra
POLÍTICA

La manca de Mossos pot 'posar en risc la seguretat' de la gent aquest estiu

Sindicats policials denuncien les promeses incomplertes per Interior a localitats de la costa

En ple repunt de la delinqüència i criminalitat a Catalunya, la manca d'agents compromet encara més la seguretat dels ciutadans. No ho diem nosaltres. Així ho han advertit els sindicats de Mossos d'Esquadra, mitjançant un comunicat on parlen d'“insuficients efectius” a Pineda de Mar (Barcelona).

Segons el Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) i Sindicats de Mossos d'Esquadra (SME-FEPOL), la manca d'agents “posa en risc la seguretat de la ciutadania”, especialment els mesos d'estiu, amb l'augment sobtat de la població. Aquesta mateixa setmana hem assistit a l'assassinat d'una persona a un local de lleure de Calella, a la mateixa comarca del Maresme.

Pla detall dels Mossos d'Esquadra

Precisament a Calella es va celebrar l'última junta local de seguretat amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. El conseller va admetre un increment preocupant de la criminalitat a Calella, on el 2023 es van cometre un 21,7% més de delictes que l'any anterior. La situació es desborda durant els mesos d'estiu, on la població passa de 19.000 habitants a 35.000.

L'esquema es reprodueix a localitats veïnes com Malgrat de Mar, Santa Susanna i Pineda de Mar. Tot i que hi va haver un compromís amb el Departament d'Interior per reforçar aquestes localitats, els sindicats denuncien que no hi ha hagut la incorporació de nous agents. "El dispositiu especial consistia simplement en l´enviament puntual d´una patrulla d´Arenys de Mar, deixant aquest territori al descobert", afirmen en el comunicat.

Promeses incomplertes

Segons SAP i FEPOL, el Departament d'Interior assegurava haver reforçat la comissaria de Pineda de Mar amb 18 agents. “Però les dades oficials mostren un augment de només 4 agents durant el 2023, i de 7 agents des de l'any 2020, passant de 86 efectius a 93 el 2024”, afegeixen.

Els sindicats adverteixen que aquest augment és “clarament insuficient” per cobrir l'augment poblacional de 3.240 habitants els darrers tres anys. "Més tenint en compte l´increment de població durant els mesos d´estiu", puntualitzen.

Els set agents addicionals durant el juliol i l'agost ni tan sols serveixen per cobrir les vacances dels agents titulars. "A més", afegeixen, "no s'han assignat efectius per al pla d'estiu a les comissaries de Pineda i Arenys, generant greus problemes de seguretat".

Adverteixen que el crim ocorregut la matinada passada a Calella "posa en evidència la necessitat urgent de reforçar la seguretat al territori".

➡️ Política

Més notícies: