El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, intervé durant la primera sessió del debat d'investidura de Pedro Sánchez com a president de Govern, al Congrés dels Diputats
POLÍTICA

ERC vota en contra d'endurir el Codi Penal per combatre la multireincidència

Sumar, ERC i Bildu es queden fora del consens per lluitar contra la reincidència delictiva

Avui és la sessió de control al Gobierno al Congrés dels Diputats. Més enllà de l'enrenou amb els resultats de les eleccions europees i els fronts judicials del president Sánchez, avui s'ha votat una cosa important i que ha obtingut una majoria més que absoluta.

A petició del PP, el Congrés ha aprovat amb 302 vots a favor i 40 en contra prendre en consideració una proposta per endurir el codi penal i lluitar així contra la multireincidència. La proposta popular ha tirat endavant amb el suport de tots els grups parlamentaris - incloent-hi el PSOE -, excepte els d'ERC, Sumar i Bildu.

Fotografia de la diputada d'ERC Teresa Jordà en una intervenció al congrés dels diputats

El problema de la reincidència a Catalunya

La multireincidència és un dels problemes de seguretat més destacats. Sobretot, a Catalunya, que sobresurt en aquest aspecte. De fet, la inseguretat és la preocupació principal dels barcelonins segons l'últim baròmetre de l'Ajuntament. Així mateix, les dades assenyalen que, a Catalunya, es donen situacions com la de cinc delinqüents que el 2023 acumulen 228 delictes.

La lluita contra la multireincidència, doncs, és una prioritat que s'estén a gairebé tots els colors polítics i fins i tot a la societat civil. I endurir el codi penal és precisament una de les mesures que han demanat, per exemple, l'alcalde socialista Collboni o el Col·legi d'Advocats de Barcelona. I, encara que sigui quan el problema ja s'ha establert, la votació d'avui al Congrés dels Diputats mostra que hi ha un mínim consens sobre aquesta matèria.

El consens a què ERC no s'apunta

La votació d'avui ha estat motivada per la proposta del PP que demana canvis al Codi Penal. Entre ells, agilitzar els procediments judicials - cosa que també van demanar els jutges de Barcelona - o establir ordres d'allunyament, que és una de les cinc mesures que va proposar Samuel Vázquez en una compareixença a l'Ajuntament de Barcelona.

Per part del PP, la diputada Maria Jesús Moro ha constatat que la resposta del Codi Penal a aquest problema és “escassa”. Ha demanat el vot a la cambra assenyalant que "no ens podem defensar de les bombes amb carícies, aquesta és la sensació que té el sector de la justícia i la seguretat". Des de Vox, Ortega Smith ha celebrat la proposta, però ha criticat al PP que només encerta quan els “copien” les idees.

Des del sector català, Junts també hi ha votat a favor. El diputat Josep Maria Cervera ha explicat que la multireincidència és un problema molt important per a certes zones de Catalunya. "A Catalunya veiem el dret a la seguretat com un dret fonamental", ha dit. Per part seva, ERC no se surt del guió i la diputada Teresa Jordà ha denunciat que “la dreta sempre busca més caps de turc que solucions reals. Pretenen alimentar els conflictes, la por i l'enfrontament”. Finalment, el grup parlamentari republicà ha votat en contra perquè consideren que aquesta proposta és “paternalista i primària”.

➡️ Política

Més notícies: