Un home amb vestit fosc i camisa blanca davant d'un fons de persones aixecant targetes grogues.
POLÍTICA

Alfred Bosch, el gran tapat del congrés d'ERC

La candidatura Foc Nou guanya números davant la guerra oberta entre Marta Rovira i Oriol Junqueras

Oriol Junqueras semblava tenir-ho tot de cara per imposar-se sense dificultats a la resta de candidatures al congrés nacional d'ERC, el 30 de novembre. Però un excés de confiança el va portar a obrir un enfrontament amb Marta Rovira, que està enfangant i molt el terreny. La guerra bruta entre els dos sectors, amb filtracions, acusacions i denúncies creuades, ha sumit l'organització en una crisi sense precedents.

Així que a riu regirat, les candidatures minoritàries que semblaven condemnades a fer d'espectadors comencen a treure el cap. Especialment Foc Nou, la llista encapçalada per Helena Solà i l'exconseller de la Generalitat, Alfred Bosch. Es presenten com a alternativa als sectors oficialistes, i proposen una consulta a la militància en el termini d'un any per revisar els acords d'ERC amb el PSC.

Alfred Bosch, amb un llaç groc a la solapa, parlant en un podi amb el logotip de la Generalitat de Catalunya, sobre un fons blau.

A Foc Nou són conscients que estan lluitant contra dos gegants. Oriol Junqueras encapçala una llista basada en el múscul de la militància, treballada des de la base i molt arrelada a l'àmbit local i al municipalisme. Els de Marta Rovira, amb Xavier Godàs al capdavant, compten amb la força de l'aparell orgànic (Marta Vilalta, Pere Aragonès, Teresa Jordà, Josep Maria Jové) i el suport de les figures històriques del partit.

Foc Nou podria acabar decantant la balança

Foc Nou és una candidatura més modesta formada a partir de militants de base, molts de l'àmbit municipal, crítics amb la vella direcció del partit. Denuncien que tant Militància Decidim (llista d'Oriol Junqueras) com Nova Esquerra Nacional (llista de Marta Rovira) estan plenes de noms que fa anys que viuen del partit. I que per tant són incapaços d'emprendre la regeneració que ara mateix necessita ERC.

Les seves esperances estan dipositades al gir que va estar a punt d'experimentar la consulta del 2 d'agost sobre la investidura de Salvador Illa. Tot i que semblava que el 'Sí' arrasaria, finalment es va imposar per un marge molt estret que va evidenciar la debilitat en què navega ara mateix la direcció d'ERC. L'objectiu de Foc Nou és atraure el 44,5% dels militants que es van oposar a la investidura de Salvador Illa, cosa que sembla menys impossible després de la guerra oberta entre els sectors oficialistes.

En realitat, la cosa no és tan senzilla, perquè dintre del 44,5% hi havia molts militants que formen part de les dues candidatures oficialistes. Però de fet Foc Nou no aspira a guanyar el congrés, sinó a forçar una segona volta en què pugui establir aliances per condicionar la nova direcció. I és sabut que Bosch és més proper al sector de Rovira que al de Junqueras, així que finalment podria decantar la balança si Oriol Junqueras no aconsegueix un resultat contundent.

El gran perill per a Oriol Junqueras

Segons el reglament aprovat especialment per a aquest congrés, si cap candidatura no supera el 50% dels vots es tornarà a votar en una segona volta quinze dies després (14-15 desembre). En aquesta segona volta es batrien en duel les dues candidatures més votades, que a priori serien Militància Decidim i Nova Esquerra Nacional. Però el més important és que podrien formar aliances amb les altres candidatures, i aquí és on Junqueras té les de perdre.

Si Junqueras no aconsegueix més del 50% dels vots el 30 de novembre, s'arriba a una confluència entre Nova Esquerra Nacional i Foc Nou, a la qual fins i tot es podria sumar la quarta llista, Recuperem ERC. Una segona volta obligaria en tot cas a una negociació per refer llistes, cosa que donaria a Alfred Bosch la clau per condicionar els roviristes. Godàs es podria acabar imposant a Junqueras, però no seria un xec en blanc i la nova direcció arribaria al poder condicionada.

Els d'Alfred Bosch volen vendre car el seu suport i podrien condicionar l'aliança a una nova consulta sobre l'acord de govern amb el PSC. Foc Nou proposa a més reconstruir les aliances amb la resta dels partits independentistes i les entitats sobiranistes per posar en marxa un nou procés. Cosa que seria més fàcil de fer amb Nova Esquerra Nacional que amb Militància Decidim, així que a poc a poc es van perfilant dos grans blocs a la batalla del 30 de novembre.

➡️ Política

Més notícies: