Un home amb ulleres i expressió seria en primer pla, amb una multitud de persones aixecant targetes grogues al fons.
POLÍTICA

Una candidatura d'ERC promet trencar amb Illa 'l'endemà' del congrés si guanyen

Foc Nou i Recuperem ERC proposen revertir els acords amb el PSC, encara que de maneres diferents

La militància d'ERC va decidir per un marge molt ajustat el 2 d'agost passat investir Salvador Illa com a president de la Generalitat. El proper mes de novembre la militància triarà la nova direcció del partit, en un congrés on concorren quatre llistes. Dos oficialistes -una encapçalada amb Junqueras i una altra amb Marta Rovira a l'ombra-, i dues pertanyents als sectors crítics d'Esquerra.

Persones a una conferència de premsa d'Esquerra Republicana amb un fons groc i un podi amb el logo del partit.

Marta Rovira i Oriol Junqueras han pressionat l'accelerador aquests últims dies presentant els seus suports i credencials de cara al congrés.

Un grapat d'exdirigents històrics del partit, com Carme Forcadell i Joan Puigcercós, han mostrat el seu suport als roviristes i han demanat a Junqueras que faci un pas al costat. Ho van fer després de les acusacions del sector de Marta Rovira Oriol Junqueras per suposades maniobres per mantenir els seus afins al govern de Salvador Illa. Es presenten com la llista de la renovació per acabar amb els errors estratègics i les males pràctiques d'Oriol Junqueras aquests darrers anys.

Junqueras ha contraatacat presentant càrrecs municipalistes com els seus suports i presentant-se com l'opció de la militància contra l'oficialisme. En un acte juntament amb alcaldes i exalcaldes, l'expresident d'ERC ha apel·lat al dret a decidir de la militància. Durant setmanes, ha assenyalat Marta Rovira i el seu cercle com a responsables de l'estructura B ia si mateix com la millor opció per regenerar el partit.

Proposen trencar amb el PSC

Encara que sembla clar que el congrés serà una batalla entre les dues llistes oficialistes, hi ha dues candidatures més que volen obrir-se pas. Una és Foc Nou, un grup de militants de base molt arrelat a l'àmbit municipalista, que compta amb l'exdiputat Alfred Bosch com a figura destacada. L'altra és Recuperem ERC, promoguda pel Col·lectiu Primer d'Octubre, el més actiu a la crítica contra la direcció Oriol Junqueras-Marta Rovira.

Foc Nou i Recuperem ERC, que comparteixen la crítica a l'acord d'investidura amb Salvador Illa, han pres la iniciativa aquestes darreres hores. Tots dos proposen revertir el pacte de govern amb els socialistes, encara que de manera diferent. Foc Nou proposa una nova consulta a la militància en un termini màxim d'un any, mentre que Recuperem ERC promet trencar amb el govern del PSC l'endemà del Congrés.

La candidata de Foc Nou, Helena Solà, ha proposat "una consulta vinculant com a molt tard el 7 d'agost del 2025" sobre "tots els acords que tenim amb el PSC". El candidat de Recuperem ERC, Xavier Martínez-Gil, ha dit que “nosaltres no esperarem un any per veure què fa Illa. Vam dir 'no' a Illa, i si guanya la candidatura trencarem amb Illa l'endemà”.

Salvador Illa, pendent del congrés

Tot i que comparteixen un mateix objectiu (trencar amb el PSC), les dues candidatures crítiques difereixen en el concepte de la democràcia interna. Per Foc Nou cal respectar els processos interns perquè, com va dir Solà, som assemblearis i ens ho creiem”. Per Recuperem ERC, l'avala de la militància al congrés seria l'aval suficient per trencar l'acord amb els socialistes.

Dos homes conversant en un entorn formal amb persones al fons.

Si finalment la batalla es dirimeix entre roviristes i jonqueristes, Illa pot respirar tranquil perquè no perilla la política d'aliances d'ERC amb el PSC. Però el líder socialista haurà de seguir de reüll el congrés nacional d'Esquerra perquè qualsevol sorpresa podria complicar la seva situació. Ara com ara els sectors crítics tenen poques possibilitats d'imposar-se a les dues llistes oficialistes, però la consulta del 2 d'agost ja va demostrar que no cal donar res per fet. Tot i que semblava que el 'sí' a la investidura arrasaria, finalment va guanyar per un marge molt petit.

➡️ Política

Més notícies: