Una persona amb cabell arrissat parlant davant d'un micròfon amb un fons groc.
POLÍTICA

Marta Rovira compleix la seva amenaça: els 3 dards a Oriol Junqueras al seu adéu

La secretària general d'ERC s'acomiada del càrrec passant comptes amb el seu màxim rival

“Per responsabilitat no contestaré avui Oriol Junqueras, per projecte comú no ho faré fins que tanqui l'actual mandat de la secretaria general. Quan arribi el moment, ho faré, pel país i per la bona gent d'ERC”.

Són les paRaúles de Marta Rovira el 23 de setembre passat, després que Oriol Junqueras l'acusés d'estar darrere de l'estructura B del partit. I finalment ha arribat el dia. Aquest dilluns, a la conferència de renúncia al seu càrrec, Marta Rovira ha fet balanç d'aquests 13 anys al capdavant del partit i ha aprofitat per atacar el seu ara rival Oriol Junqueras.

Muntatge amb un primer pla de Marta Rovira i Oriol Junqueras amb un acte d'ERC de fons difuminat

Marta Rovira ha acusat Oriol Junqueras de falta de compromís després de l'1-O, d'estar darrere de l'escàndol dels cartells i de maniobrar contra ella per aconseguir el control absolut del partit. Li ha demanat tancar aquesta etapa junts, és a dir, que se'n vagi per permetre un relleu al capdavant d'ERC. I ha advertit que “m'oposaré que es modifiquin els estatuts perquè Esquerra deixi de ser un partit independentista”.

En una llarga conferència de dues hores, Rovira ha mostrat les seves cartes davant de Junqueras a poc més d'un mes per al congrés nacional. Aquests són els tres dards que la ja exsecretària general ha llançat contra el seu fins fa poc company de viatge.

El paper de Junqueras després de l'1-O

El primer dard de Marta Rovira té a veure amb el paper de Junqueras després de l'1-O, fent lliscar la seva falta de compromís. Una acusació que arriba després que Xavier Vendrell acusés l'expresident d'ERC d'haver-se espantat i amagat després de l'1-O. Rovira estén l'ombra de la sospita sobre Junqueras i el seu veritable compromís amb la independència.

"Junqueras ens acusa ara de tapar l'1-O amb les eleccions del 2017, quan alguns es van oblidar aquella mateixa nit quan era més necessari estirar el carro i prendre decisions", ha assegurat. També ha assenyalat Junqueras i Puigdemont com a culpables del fracàs del Procés. Ha demanat la fi dels vells lideratges, tot i que ha dit que “jo sempre estaré per refer aliances”.

Ha acusat Junqueras de voler canviar ERC perquè ja no sigui un partit independentista. Ho ha dit en referència a les declaracions de Joan Tardà, però ha afegit: “El que necessita ara el partit és no abraçar el federalisme sinó refer el full de ruta independentista en aquest nou cicle polític”.

L'acusa de l'estructura B

Marta Rovira s'ha aturat especialment a l'escàndol dels cartells de l'alzheimer. Ha demanat entre llàgrimes “sinceres disculpes” a Ernest Maragall, així com al seu germà ia tota la família. Ha reconegut un “error” per haver assumit “campanyes de contrast” amb què se'ls va anar la mà.

Conferència de Marta Rovira

Però tot seguit ha dit que “les conclusions de la investigació són molt clares i la responsabilitat queda molt individualitzada”. Ha recordat que s'han pres mesures amb quatre expedients, però ha lamentat que es faci servir el cas per fer campanya interna.

Ha aprofitat per criticar la imatge que estan donant des que es va començar la competència pel congrés nacional. Ha lamentat les filtracions i el joc brut, l'agressivitat i la violència, i s'ha preguntat “com hem arribat fins aquí”. "Alguns diuen que es presenten per salvar el partit de la direcció actual, però aquests discursos no fan res més que evitar els debats i les propostes", ha exclamat.

L'atac definitiu

"Fins ara havia decidit callar i ho feia per responsabilitat, per no escalar aquesta situació", ha dit, "però s'han dit coses massa greus". Ha reconegut que “em va sorprendre molt el to i les acusacions, però jo això no ho puc assumir”. Ha afirmat que “això volia fer-ho en privat però no ha estat possible, per això no tinc més remei que fer-ho així”.

Rovira ha negat totes les acusacions d'Oriol Junqueras, i entre llàgrimes ha recordat els atacs quan preparava les maletes per tornar l'11 de juliol. "Allò només va ser el principi d'unes filtracions de mal gust que no han parat i que es repeteixen una vegada i una altra", ha lamentat. "És el relat de campanya d´alguna candidatura", ha afegit, "però ha arribat el moment de contradir tot això".

Marta Rovira ha dit que mai ha pres decisions al marge del partit, i ha lliscat que és Junqueras qui ha maniobrat en contra per per exemple fer caure Pere Aragonès.

Finalment ha demanat a Oriol Junqueras que també faci un pas al costat "i acabem això junts" per "evitar una destrossa més gran". Un dard enverinat, perquè sap que si Oriol Junqueras renuncia a liderar la seva candidatura serà assumir la derrota contra Rovira. La conferència d'avui volia ser un punt final a la guerra interna, però sembla que només serà un punt i seguit a l'escalada.

➡️ Política

Més notícies: