Primer pla d'Oriol Junqueras mirant a terra amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

Oriol Junqueras, contra les cordes: Pesos pesants d'ERC li demanen un pas al costat

Exdirigents com ara Carme Forcadell, Dolors Bassa, Anna Simó i Joan Puigcercós mostren el seu suport a Marta Rovira

Fa uns dies semblava que Oriol Junqueras ho tenia ben encarrilat per imposar-se al congrés nacional d'ERC, el 29 de novembre, i ser reelegit president del partit. Però els últims dies la situació està fent un tomb. No pinten bé les coses per a la candidatura Militància Decidim, encapçalada per un Oriol Junqueras que surt molt tocat de les declaracions aquesta setmana de Xavier Vendrell.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, intervé durant un míting del seu partit, al Teatre Sagarra, el 30 d'abril del 2024, a Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, Catalunya (Espanya)

Junqueras havia aconseguit fer un cop d'efecte a l'acte de presentació de la seva candidatura. No només pel cop baix Marta Rovira, a qui va acusar d'estar darrere de l'estructura B del partit, sinó també per la demostració de força que va envoltar la militància.

Però el seu atac a Marta Rovira va suscitar la reacció de dirigents i exdirigents afins a la secretària general, que van començar a atacar-lo ia treure els seus draps bruts. L'escalada de tensió desencadenada per Junqueras l'ha acabat explotant a les mans aquesta setmana, amb les declaracions de l'exconseller Xavier Vendrell. Aquest va acusar l'expresident d'ERC d'haver-se “amagat i espantat” l'1-O, i saber tot el que passava al partit, en referència també a l'estructura B.

Un cop dur al qual Junqueras va reaccionar anunciant una denúncia en la comissió de garanties del partit per calúmnies. Un moviment que denota que els nervis s'estan apoderant dels junqueristes. Aquest dijous, un nou revés complica encara més les coses per a Junqueras.

Pesos pesants d'ERC s'alineen amb Marta Rovira

La candidatura Nova Esquerra Nacional, orquestrada per Marta Rovira i encapçalada per Xavier Godàs, ha pres la iniciativa aquest dijous. En plena crisi del junquerisme, els roviristes han presentat una llista de suports a la seva candidatura en què figures pesos pesants com Joan Puigcercós, Josep Huguet, Joan Manel Trasserres i Joan Ridao. Tots exalts càrrecs d'ERC i amb prestigi dins de la formació republicana.

La posada de llarg ha estat al Col·legi de Periodistes, i ha comptat amb figures molt respectades durant l'època del procés com ara Carme Forcadell i Dolors Bassa. Això aprofundeix encara més en els dubtes plantejats aquests dies sobre el paper de Junqueras al referèndum i la proclamació d'independència del 2017.

Un grup de persones posant davant un edifici amb finestres grans i una escala metàl·lica.

Els afins a Marta Rovira, entre els quals destaquen també Manel Balcells, Meritxell Serret, Pau Ricomà, Marina Llansana i Anna Simó, demanen a Junqueras que faci un pas al costat.

Joan Puigcercós ha pres la paraula per demanar “un canvi de direcció, aires i cares” per donar “estabilitat” al partit ia Catalunya. L'expresident d'ERC ha demanat a Junqueras “una reflexió” per permetre “una transició tranquil·la” i ha parlat de “generositat” i “renovació”. A més, el líder de la candidatura, Godàs, ha demanat aparcar la tensió per afrontar un “debat serè” en el marc del congrés nacional.

➡️ Política

Més notícies: