Aquesta psicòloga explica per què et costa tant complir els propòsits de Cap d'Any
La professional Terri Bly esmicola alguns dels motius que et poden portar a no assolir els teus objectius
2024 ja és tota una realitat i has de treballar de valent perquè aquells propòsits que t'has marcat també ho siguin. Fer una vida més sana, deixar de fumar, apuntar-se al gimnàs o fer un curs són algunes de les metes més recurrents a Cap d'Any. Aquests objectius, però, estan abocats al fracàs si no s'afronten amb la mentalitat adequada i amb la preparació necessària.
El portal especialitzat en psicologia Very Well Mind cita en un dels seus darrers articles la psicòloga Terri Bly. “No estem programats per fer grans canvis”, assenyala en primera instància la professional de la salut. Seguidament, explica que aquests canvis radicals sonen “sexys” dins del nostre cap, però ens sedueix més la idea en si mateixa que dur-la a terme.
Errors que et porten al fracàs
El principal error que cometem a l'hora de plantejar-nos metes és que siguin poc realistes i poc adaptades a un mateix. Començar la casa per la teulada, guiades pel que veiem a la tele o a les xarxes socials és un gran mal endèmic. Per evitar això, cal pensar en objectius més assumibles, amb marge progressiu i que no suposin una ruptura total amb el nostre dia a dia.
Un altre gran error és no saber per què volem fer aquest canvi. Vols començar un màster? Amb quina finalitat? Una millora salarial? Reconduir la teva carrera professional? Pura inquietud intel·lectual? Cosa que també passa amb els propòsits relacionats amb l'exercici. En definitiva, necessitem tenir clar el motiu del canvi i què volem aconseguir amb això.
Les etapes del canvi
La psicòloga ens parla de diferents etapes per preparar-nos mentalment de voler fer un gran canvi. Passar de 0 a 100 és un pla que estranyament surt bé, de manera que, hem de preparar al nostre cap progressivament. Bly ho denomina com ‘les etapes del canvi’, que serveixen per preparar psicològicament les persones.
- Etapa de precontemplació: Comences a ser conscient que hi ha alguna cosa a la teva vida que ha de canviar.
- Etapa de contemplació: Estàs pensant a prendre cartes a l'assumpte i fer el canvi.
- Etapa de preparació: Et planteges com influirà aquest canvi a la teva vida i comences a organitzar-te.
- Etapa d'acció: Dues a terme el canvi.
- Etapa de manteniment: Ja has començat el canvi i has d'estudiar com mantenir-lo perquè no sigui passatger.
És molt complicat fer un gran canvi d'èxit si no has passat per totes aquestes fases. Molts dels propòsits que se solen dir a Cap d'Any no tenen meditació, passant de l'etapa de precontemplació a la d'acció directament.
Més notícies: