Muntatge de fotos d'una escultura d'una mà ensenyant el dit del cor i, al costat, una captura de pantalla del tiktoker 'AburridoyCurioso' parlant de l'origen d'aquest costum
MOLT +

Saps d'on ve el costum d'ensenyar el dit cor? Impossible encertar

Aquest gest ofensiu té segles d'antiguitat, t'expliquem la seva història

Ensenyar el dit cor és un acte estès per tot el món. En fer-ho, et poden entendre arreu del món, encara que no parlin el teu idioma. Però saps d'on sorgeix? Doncs ara, el 'tiktoker' @aburridoycurioso ha explicat, en un dels seus vídeos, l'origen d'aquest famós gest.

Per saber com va començar a fer-se servir aquest dit per insultar els altres, cal remuntar-se a l'antiga Grècia. Allà s'usava al teatre per representar els personatges vulgars. En mostrar el dit mitjà i recollir la resta de dits es volia representar un penis i dos testicles. A la primera obra que va aparèixer va ser a “Els núvols” (423 aC), una comèdia escrita per Aristòfanes.

Aquesta tradició també la va heretar l'Imperi Romà. Tanmateix, els romans anomenaven aquest dit 'digitus impudicus', que significa 'dit obscè'. Quan ensenyaven el dit mig o dit cor volien insultar i desafiar els seus enemics.

Potser l'origen és als micos

Tot i que tots els historiadors estan d'acord que aquest gest fàl·lic va sorgir a l'Antiga Grècia, l'antropòleg Desmond Morris suggereix que podria tenir-ne l'origen molt abans.

Segons el Dr. Morris, els micos esquirol saben fer aquest tipus de gestos amb les mans i fins i tot amb el penis erecte. «És una de les ofenses més antigues que es coneixen», diu l'antropòleg, que també el cataloga com un gest molt primitiu.

Captura de TikTok amb un noi parlant a un micròfon assegut
'Aburridoycurioso' t'explica l'origen del 'digitus impudicus' | TikTok, @aburridoycurioso

A Espanya en diem «fer la figa»

Aquest gest ha transcendit al llarg dels segles i ha traspassat totes les fronteres. A Espanya el coneixem com «fer la figa», fins i tot apareix a la RAE com un gest de significat obscè i ofensiu.

El seu nom formal, però, és figa i a Espanya tenim el que es coneix com a «figa mediterrània». En aquest cas es fa introduint el dit polze entre els dits índex i cor.

Sens dubte, la història d'ensenyar el dit cor és molt més interessant del que ens pensàvem. Els grecs no sabien que aquest gest seria repetit fins als nostres dies per esportistes, famosos i fins i tot polítics. I és que, qui no l'ha fet mai?