Muntatge de fotos d'una noia amb cara de dubte i, de fons, la imatge d'un alcohol de 70 º i un altre de 96 º

MOLT +

El motiu pel qual l'alcohol de 70° desinfecta més que el de 96°

Aquest líquid antisèptic és molt utilitzat per eliminar bacteris i altres agents patògens, però… Quin és el més potent i per què?

L'alcohol es fa servir molt per desinfectar, a qualsevol casa hi ha un pot. Ara bé, no tothom sap quina és la graduació més eficaç. A priori, es podria pensar que els graus són directament proporcionals a la capacitat de desinfecció, però no és així.

Encara que sembla el més lògic, aquest desinfectant no funciona així. Tant l'alcohol de 70° com el de 96° usen el mateix mecanisme, deshidraten els patògens i desnaturalitzen la seva proteïna, però no són iguals.

Al compte de X —abans Twitter— @InformaCosmos han volgut aclarir quin és l'alcohol que millor desinfecta. I per a això han donat una explicació que no deixa cap dubte.

Muntatge de fotos d'unes mans abocant alcohol de ferides a un recipient i, al costat, la imatge de bacteris
L'alcohol no s'ha de fer servir sobre ferides obertes, només en pell sana | Getty Images de Pratchaya, Getty Images Pro de AlexRaths, e-noticies.cat

Major graduació no significa més poder desinfectant

A l'hora de comprar alcohol per desinfectar, molta gent pensa que és millor el de 96°. Es pressuposa que, com que és el que té una graduació més alta, serà més eficaç per acabar amb els bacteris i els virus.

La realitat és que és molt millor el de 70°, ja que presenta una major activitat bactericida. Concretament, és capaç d'eliminar el 90 % dels bacteris de la pell. Això és perquè conserva la humitat per un temps més prolongat.

L'alcohol de 96° només destrueix el 75 % dels bacteris. Com que és més pur, s'evapora en un període més curt, per la qual cosa no té temps per desinfectar les superfícies.

L'error més gran a l'hora de fer servir alcohol per desinfectar

Qui no recorda la coïssor de l'alcohol en entrar en contacte amb una ferida? Segurament també és un record de la teva infància, quan arribaves a casa amb els genolls pelats. Tanmateix, això és un gran error.

L'alcohol no s'ha de fer servir mai per desinfectar ferides obertes perquè irrita la pell. A més a més, quan contacta amb la ferida pot coagular les proteïnes. Això provoca que alguns bacteris sobrevisquin i, per tant, es produeixi una infecció.

És millor utilitzar aigua per eliminar qualsevol resta i, a continuació, fer servir algun antisèptic. Els millors són la clorhexidina o la povidona iodada. L'ús de l'alcohol s'ha de limitar a netejar la pell que envolta la ferida i els elements que s'usaran, com ara les tisores.