Per què l'any 536 va ser el pitjor de la Història? L'any en què gairebé ens extingim
L'usuari de Twitter @1spiderdan repassa un dels episodis més negres i oblidats de la història de la humanitat
Sabies que hi va haver un punt a la Història en què la humanitat va estar a punt de desaparèixer? Estem parlant de l'any 536 dC. Un període sovint oblidat, però que és considerat com el pitjor any de tots els temps.
L'usuari de Twitter @1spiderdan ha repassat l'origen i les conseqüències d'aquest episodi desastrós a través d'un fil molt il·lustratiu. La publicació ha tingut més de quatre milions d'impressions i ha generat un gran interès entre aquells que desconeixien la història. Però comencem pel principi, d'on neix aquesta gran catàstrofe?
L'any més fosc
L'any 536 dC és conegut per ser un dels anys més foscos de la història. Va ser marcat per un esdeveniment devastador que va tenir un impacte molt significatiu al clima global. I és que el causant va ser ni més ni menys que un seguit d'erupcions volcàniques que van donar grans quantitats de cendra a l'atmosfera.
Tot i que no se sap exactament la zona geogràfica del planeta on va passar, diversos historiadors coincideixen que podria ser a Islàndia. Tanmateix, el que sí que se sap és que aquest succés va tenir un impacte mundial provocant un eclipsi de prop de 300 dies.
Les conseqüències d'aquest enfosquiment van anar més enllà de la simple absència de llum. Així és, perquè les capes de cendra van provocar un refredament global, que alhora es va traduir en una sentència de mort per a l'agricultura. Les collites no sortien a la superfície, l'escassetat d'aliments cada cop era més notòria i la supervivència humana començava a ser compromesa.
Una crisi humanitària amb molts fronts oberts que va coincidir amb un volum elevat de desplaçaments de poblacions. Les successives guerres i les constants alteracions de la vida quotidiana van provocar uns índexs de mortalitat mai vists. Una edat fosca en forma de baixa i de col·lapse social.
Es calcula que l'any es va saldar amb 60 milions de morts, més de la meitat de les persones que hi havia al planeta aleshores. Unes xifres que van tenir una gran repercussió els anys posteriors.
L'any 536 dC i els anys subsegüents van ser seguits per dècades de condicions climàtiques adverses conegudes com a 'Anomalia Climàtica'. Concretament, aquesta anomalia va tenir impactes significatius en societats humanes a tot el món, contribuint a crisis alimentàries i desestabilització social en diferents regions.
Més notícies: