Gonzalo Bernardos intervenint a La Sexta Noche, mirant a càmera i movent la mà

L'impost que l'economista Gonzalo Bernardos considera 'el millor d'Espanya'

Gonzalo Bernardos valora positivament l'impost que s'aplica a la banca

L'economista Gonzalo Bernardos ha volgut pronunciar-se sobre un dels impostos que més enrenou ha provocat en els darrers temps. Els perjudicats per aquest tribut mostraven recentment el malestar per aquesta imposició. Tot i això, l'expert, conegut per les seves intervencions a la televisió, ho defineix com "el millor".

Es refereix en concret a l'impost extraordinari que aplica l'Estat als grans bancs. Aquestes entitats s'han vist especialment beneficiades per les pujades de tipus proposades pel Banc Central Europeu. Actualment es troben al 4,5%, amb uns màxims que no s'havien vist des del 2001.

Gonzalo Bernardos indica que la banca ha tret un gran rendiment a la conjuntura econòmica actual. Només cal comprovar els resultats presentats per aquestes companyies el tercer trimestre de l'any. És el que es coneix com a “beneficis caiguts del cel”, apunta el professor de la Universitat de Barcelona.

Explica què amaga aquest tribut extraordinari. "A partir del segon semestre de l'any passat, la banca en dispara beneficis", afirma. Cosa que no passa inadvertida per al Govern, que decideix posar "al mateix còctel les energètiques i la banca".

L'economista assenyala que els resultats aconseguits per la banca aquest 2023 "certifiquen que estan guanyant més que mai". Durant la seva intervenció al programa La Sexta Xplica va posar d'exemple el Sabadell, que va passar "dels mil milions de beneficis".

També han aconseguit uns magnífics resultats altres bancs com CaixaBank i el Santander. I això que aquest exercici han tingut “molt menys crèdit hipotecari”, recalca Gonzalo Bernardos. De fet no arribaran ni a meitat de 2006 i 2007.

Gonzalo Bernardos explica els excel·lents resultats de la banca

Aquesta caiguda de les hipoteques no ha tingut gaire transcendència sobre els comptes de les grans entitats financeres. L'economista sosté que "els tipus d'interès més alts porten més beneficis". D'aquesta manera contradiu la versió oferta recentment pel responsable d'Unicaja.

Apuntava que "els tipus d'interès alts no els beneficien. El que sí que està molt clar és que els tipus d'interès alts no beneficien els consumidors o els que volen comprar una casa", indica. Gonzalo Bernardos té clar que els bancs "estan guanyant molts diners".

L'impost especial a les entitats financeres que va aprovar l'any passat l'Executiu va despertar molta indignació al sector. Fins al punt que aquestes companyies van decidir recórrer als tribunals perquè el van considerar injust. L'economista i col·laborador recalca que aquest tribut "potser és el millor impost que tenim juntament amb el de les energètiques".