Muntatge amb una imatge de fons d´una casa en miniatura amb una altra imatge d´un home assegut mirant un paper preocupat i una imatge més de diversos bitllets d´euros en una mà
SOCIETAT

Pèssima notícia per als espanyols que volen comprar una casa

Accedir a un habitatge és cada cop més complicat per diversos factors

Adquirir un habitatge és cada cop més complicat. L'encariment dels preus no para i això fa que la situació es torni insostenible per a milers de futurs propietaris. Segons les últimes dades de Tinsa, el preu ha pujat prop d'un 5% respecte setembre del 2022.

A més, la societat de taxació indica que el preu s'encareix encara més a les Canàries i les Balears, amb una alça interanual propera al 9%. Tot i que la venda d'immobles i les hipoteques disminueixen, sembla que el preu encara no ha estat estabilitzat.

El preu de l'habitatge augmenta un 4,9% al setembre

El mes de setembre passat, el preu de l'habitatge va augmentar el 4,9% interanual, una taxa de creixement una mica més baixa que el 5,3% que va registrar el mes d'agost. Segons Tinsa, aquestes dades apunten a "una tendència cap a l'estabilització dels preus residencials". A més, també cal tenir en compte que, fins i tot amb les alces d'aquest any, els preus encara es troben un 19,2% per sota dels registrats al boom immobiliari.

Les alces de preus afecten tant l'habitatge nou com el de segona mà. Totes dues acumulen més de dos anys, des de l'abril del 2021, de pujades consecutives. I això ha fet que siguin molts els que no puguin accedir a un habitatge en propietat.

També et pot interessar: Els 4 bancs que ofereixen hipoteques al 100% a l'octubre

Com indiquen les dades de Tinsa, aquests increments interanuals han aconseguit estabilitzar-se sobre el 5%. Les pujades, per tant, es moderen en comparació dels preus del 2022, però continuen existint. El setembre de l'any passat, el repunt es va situar al 7,4%, arribant al 8% a l'octubre.

El preu de l'habitatge no baixa malgrat la caiguda a la compravenda

Les dades reflecteixen que estem davant d'una desacceleració. Tot i això, no sembla ser suficient, ja que els preus es resisteixen a baixar. A això també se li suma el refredament que està vivint el mercat immobiliari actualment.

Amb aquesta situació, els ciutadans que pensen a comprar un habitatge tenen un escenari força negre per endavant. Com recull el mitjà 20 Minutos , Cristina Arias, directora del Servei d'Estudis de Tinsa, indica que “la reducció de la demanda residencial s'està produint de manera gradual”.

També et pot interessar: Contundent proposta de Santiago Niño Becerra sobre els sous

Les causes del descens de les compravendes, segons l'experta, poden ser l'erosió de la inflació sobre els estalvis de les llars i l'impacte de la pujada dels tipus d'interès. Això també està relacionat amb la menor concessió d'hipoteques.

Les comunitats autònomes on més ha pujat l'habitatge

Una cosa a tenir en compte és que aquesta pujada de preus als habitatges no és igual a tot el territori. La zona on s'ha encarit més ha estat a les Illes Balears.

Taula amb la llista de variació interanual i trimestral al setembre del preu de l'habitatge per comunitats

COMUNITATINTERANUALTRIMESTRAL
Andalusia7,3%2,4%
Aragó6,7%1,9%
Astúries4,1%- 0,6%
Balears8,4%2,6%
Canàries5,9%1,6%
Cantàbria4,3%1,5%
C.La Manxa8,2%1,7%
C.Lleó2,8%4,0%
Catalunya3,0%1,0%
Ceuta0,9%0,3%
C.Valenciana7,0%1,3%
Extremadura3,0%2,2%
Galícia3,4%3,4%
La Rioja8,3%1,7%
Madrid5,7%1,9%
Melilla4,2%0,3%
Múrcia0,3%- 1,1%
Navarra9,1%3,0%
País Basc4,6%1,0%

Als arxipèlags, el preu dels immobles s'ha incrementat un 8,4% aquest 2023. A les àrees metropolitanes, la companyia situa l'alça de preus en un 5,9% en comparació del setembre del 2022.

Les costes mediterrànies, les capitals i les grans ciutats, per part seva, han registrat un augment del 4,8% i 4,6%. A les localitats petites i d'interior, la pujada ha estat de 2,1%.

La pujada de preus a Catalunya

Si ens fixem en Catalunya, veiem que, com a la majoria de comunitats, els preus han seguit pujant aquest 2023, tot i que s'ha de dir que no ho han fet tant com en altres zones del territori.

La variació interanual de preus, tenint com a referència les dades de setembre, ha estat del 3,0%. Una dada que es troba més aviat a la part baixa de la taula de la llista de variacions per comunitats. 

El mateix passa amb la variació trimestral, a Catalunya ha estat de l'1%. S'ha de tenir en compte que la més alta ha estat del 4,0% a Castella i Lleó, per tant, la pujada de preus en territori català no ha sigut de les més altes del país.

➡️ Societat

Més notícies: