Imatge de fons d'una persona a la taula de treball amb molts papers i una altra imatge d'un home en primer pla amb gest sorprès

SOCIETAT

Les 10 comunitats que concedeixen la 'quota zero' per als nous autònoms: requisits

Els autònoms podran aconseguir més ajuts en funció del territori on exerceixin la seva activitat, amb aquesta quota zero

Els autònoms que decideixen emprendre gaudiran d'una sèrie d'ajuts al començament de la seva activitat. Per part de l'Estat hi ha una Tarifa Plana amb quotes reduïdes durant els dos primers anys. Però les comunitats també han volgut aportar el seu granet de sorra amb una sèrie de bonificacions extres per al 2024.

Durant l'any passat, els treballadors per compte propi gaudien d'una quota de 80 euros al mes durant el primer exercici. Tindran la possibilitat de mantenir l'ajuda un segon any si els ingressos van ser inferiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Els autònoms també disposaran d'altres ajudes com la coneguda 'quota zero' que ofereixen algunes comunitats. Aquesta proposta permetrà recuperar el 100% de les cotitzacions abonades amb la Tarifa Plana. Però algunes administracions regionals han volgut fer un pas més enllà, i proposen condicions molt més avantatjoses.

Els ajuts als autònoms per comunitats

Els autònoms que vulguin gaudir d'aquestes bonificacions territorials han de complir amb una sèrie de requisits. A continuació detallem les exigències de cada comunitat, segons el portal Autònoms i Emprenedors.

Andalusia

Els autònoms andalusos que es beneficiïn de la quota zero rebran l'import de la quota meritada durant el període previst. Pot ser d'un any o dos en el cas que els seus guanys no superin el salari mínim. Per tant, ofereixen una bonificació del 100%.

Balears

Bonificaran el 100% de les cotitzacions d'alguns treballadors per compte propi. Aquest pla es dirigeix a menors de 35 anys i dones.

Canàries

Cobreixen el 100% de la quota d'autònoms durant un o dos anys. Els que s'acullin a la quota zero rebran el reintegrament del pagament a un any vençut.

Castella-la Manxa

Bonifiquen el 100% de les cotitzacions dels professionals per compte propi, sigui un any o dos, en cas que es guanyi menys de l'SMI.

Galícia

Durant el primer any d'activitat financen el 100% del que han pagat els autònoms amb la quota zero.

Comunitat de Madrid

Els que gaudeixin de la Tarifa Plana de 80 euros de l'Estat obtindran una bonificació del 100%. Serà durant el primer any d'activitat, encara que es podria ampliar fins als dos anys. Sempre que els guanys estiguessin per sota de l'SMI.

Regió de Múrcia

Uneix la devolució del 100% de les quotes durant dos anys, juntament amb un pagament de 1.000 euros per establiment de l'activitat. Té la particularitat que l'ajuda es rep anticipadament en un sol pagament.

La Rioja

Bonificaran el 100% de la quota a la Seguretat Social durant els primers dotze mesos a tots aquells que es beneficiïn de la Tarifa Plana.

Extremadura

També se'ls cobrirà el 100% de les cotitzacions al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) durant el primer any. Ho faran, a més, amb efectes retroactius des del 2022.

Castella i Lleó

No s'adhereix al pla de quota zero, però fa una cosa semblant. En lloc de tornar l'import pagat, decidiu ampliar la tarifa plana estatal durant sis mesos el segon any d'activitat.