Muntatge de mans usant una calculadora al costat d'una guardiola d'estalvis i cercles amb les banderes de Catalunya i la Comunitat de Madrid
SOCIETAT

Els nous autònoms catalans pagaran gairebé 1000 euros més que els madrilenys

Gràcies a la mesura 'Tarifa zero' els nous autònoms madrilenys no hauran de pagar la tarifa plana de nous autònoms

Els treballadors autònoms són aquella classe maltractada sota la pressió fiscal. Una pressió que s'exerceix no tan sols des del govern estatal, sinó també els governs autonòmics.

És per això que, encara que hi hagi certs impostos iguals per a tothom, entre comunitats hi ha diferències notòries. Per exemple, a Catalunya el tipus marginal de l'IRPF és del 10,5%, el més alt a Espanya, davant del 8,5% de la Comunitat de Madrid, el més baix.

'Tarifa zero' per als madrilenys

Tot i això, davant d'aquesta situació d'estrangulament, el govern de la Comunitat de Madrid ha decidit facilitar l'entrada de nous autònoms. Coneguda com a 'tarifa zero', el govern presidit per Díaz Ayuso sufragarà el 100% de les cotitzacions a la Seguretat Social als nous autònoms. A més, es podrà prolongar per al 2025 en el cas dels qui els ingressos siguin iguals o inferiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Una mesura que des de la comunitat han donat suport a un total de 14,5 milions d'euros. Això significa que, per a aquest any 2024, els nous autònoms catalans podrien pagar gairebé 1.000 euros més que els madrilenys. Això és causa de què, actualment, els nous autònoms paguen una tarifa plana de 80 euros que, al cap de l'any, suposa un cost total de 960 euros.

Aquesta nova tarifa té com a objectiu “reforçar el seu suport als emprenedors amb ajudes addicionals” tal com s'afirma al butlletí oficial. A més, estimen que la mesura podrà ajudar prop de 30.000 persones de la comunitat. Alhora, cal tenir en compte que la Comunitat de Madrid compta amb més de 400.000 autònoms, sent la tercera comunitat, just per darrere de Catalunya.

Catalunya perd el primer lloc en quantitat d'autònoms a Espanya

Amb aquest panorama a poca gent li vindrà de gust emprendre, especialment en comunitats com Catalunya, on la pressió fiscal és més elevada. Per tant, tampoc no és estrany que, segons dades del Ministeri de Treball de l'abril del 2023, Catalunya perdés el primer lloc en quantitat d'autònoms a Espanya a favor d'Andalusia. En concret, Catalunya tenia en aquell moment 558.164 autònoms, davant dels 568.945 a Andalusia.