Imatge de fons de Pedro Sánchez i una altra imatge d'unes mans amb molts bitllets d'euro
SOCIETAT

El Gobierno ignora la patronal i anuncia una pujada del 5% per a l'SMI el 2024

Així ho ha confirmat aquest divendres el ministeri de Treball, després d'assolir un acord únicament amb els sindicats

El Sou Mínim Interprofessional (SMI) pujarà un 5% aquest 2024 i passarà dels 1.080 euros actuals als 1.134 euros. Així ho ha anunciat aquest divendres, 12 de gener, el ministeri de Treball, després d'arribar a un acord amb els sindicats UGT i CCOO. La pujada, a més, s'aplicarà amb efecte retroactiu des de l'1 de gener.

Amb aquesta pujada, el Gobierno es plega davant els sindicats, que durant la negociació demanaven "valentia". L'acord no compta, no obstant això, amb el suport de la patronal, que ja en els últims dies va avisar que no anaven a donar suport a la mesura.

Per part seva, el ministeri encapçalat per Yolanda Díaz va proposar una pujada del 4%, en cas de pacte tripartit entre Govern, sindicats i patronal. Ara bé, va avisar que, en cas de no arribar aquest pacte, la pujada seria molt major, com finalment s'ha confirmat aquest divendres.

Evolució del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a Espanya

ANY

SMI

2020950 €
2021
965 €

20221.000 €
20231.080€
Actualitat (2024)1.134 €

La pujada suposa un esforç molt major per a les empreses, que ja sofreixen per la pujada dels preus. Es calcula que afectarà al voltant de 2,5 milions de treballadors, que són els que cobren el rang salarial més baix.

El desacord de Yolanda Díaz amb la patronal

Els últims dies, la ministra de Treball va intensificar les seves pressions a la patronal, després de despenjar-se aquesta de la pujada del Sou Mínim Interprofessional (SMI) que proposava. Dimecres passat, 10 de gener, Yolanda Díaz ja va advertir que aquest divendres pujaria "molt" si no hi ha acord.

"Anuncio que pujarem molt l'SMI", van ser les paraules de la ministra de Treball. En aquest sentit, va donar a entendre que l'augment seria superior al 4% si CEOE i Cepime es resistien a sumar-se a l'acord tripartit amb el Govern i els sindicats.

Els empresaris, no obstant això, es mantenien el dimecres en el "no", perquè consideraven excessiva una pujada del 4%. En canvi, proposaven una pujada del 3% i demanaven que els contractes públics fossin indexats a l'SMI. A més, reclamaven mesures especials per al camp.