Muntatge de Núria Gibert i Adriana Llana de la CUP
POLÍTICA

El vídeo que demostra com va de perduda la CUP en el seu procés de refundació

La CUP continua en la fase autoreferencial i es pregunta qui és: mentrestant, el partit està desaparegut del mapa polític català

El partit es troba en una fase existencialista. Després de perdre l'impacte polític que va tenir durant els anys durs del procés, la formació ha entrat en una fase de declivi que els ha portat a refundar-se. Mentre ells es pregunten qui són i què han de fer, la política catalana pren rumbs completament diferents.

La CUP i els seus dubtes existencials

Com hem explicat durant les darreres setmanes, la CUP està en un procés de refundació anomenat “Procés Garbí”. L'objectiu és simple: sobreviure. Des del moment àlgid a l'època del procés, d'Artur Mas i de David Fernàndez, la CUP ha passat a ser un partit anecdòtic.

Els esdeveniments han evolucionat de manera que, els temes estrella de la formació anticapitalista, no interpel·len el votant català. Ara mateix, ningú no té del tot clar per a què serveix la CUP ni quina utilitat pot tenir en un moment en què Catalunya pensa en tot menys en la independència. D'altra banda, hi ha un procés de refundació que, com que es tracta d'un partit, consisteix en un sector intent de devorar l'altre sector i viceversa.

En el cas de la CUP, un sector revolucionari i un altre de més independentista. Mentrestant – i en vista que al ciutadà ni molt menys li importen els problemes interns de la CUP – fan soroll amb allò que poden. De vegades demanen un supermercat públic, de vegades demanen abolir el capitalisme perquè hi hagi salut mental i coses així.

I ara, han començat el que anomenen “Converses del Procés Garbí”, que consisteixen en militants especulant sobre el futur del partit.

Més enllà de frases més o menys intel·ligibles com que “la representació la posem com una qüestió subalterna al múscul de massa que tenim”, el vídeo mostra per on vol anar la CUP. Parlen de formar part del dia a dia polític i de tenir abast social. És a dir, de ser un partit. Perquè, allò que busquen els partits, és vots en funció dels temes que van sortint.

Les respostes a les xarxes han estat les habituals quan es tracta de missatges de la CUP parlant de si mateixa. “Teniu un cacau mental...”, deia algun. “Hipocresia en estat pur, esteu deixant una CUP maca, maca”. Els pròxims mesos mostraran si aquest Procés Garbí li ha servit per a alguna cosa a la CUP.

➡️ Política

Més notícies: