Imatge de membres de la CUP amb cares llargues valorant els resultats de la nit electoral
POLÍTICA

La CUP: 'La salut mental no es veurà garantida si no acabem amb el capitalisme'

Al ple de l'ajuntament de Sant Cugat, la CUP insta a solucionar el problema dels suïcidis procedint a l'abolició del capitalisme

Una regidora de la CUP a Sant Cugat s'ha referit a la salut mental i les seves paraules han tingut molt de ressò. Ha parlat del “capitalisme” com a responsable últim de l'actual augment de malalties psíquiques. La salut mental, explica, no estarà garantida mentre no s'acabi amb el sistema capitalista.

L'augment dels suïcidis a Espanya

Es tracta d'Ariadna Sierra, regidora de la CUP a Sant Cugat i educadora social. Comença la seva intervenció fent referència a una realitat del nostre present: l'augment dels suïcidis. Segons les dades, se suïciden molts més homes que dones i, entre els homes joves, ja és la primera causa de mort.

Passa que, d'un temps ençà, el debat sobre la salut mental és molt present a la societat. La pandèmia de Covid-19 va actuar entre altres coses com a disparador d'aquestes temàtiques. Ara bé, les postures que expliquen el fenomen dels suïcidis (i de l'ansietat, la depressió, etc.) són diverses.

En última instància, hi ha dos extrems: un de sociològic i un altre de psicològic. El primer atén les dinàmiques grupals per explicar la situació i el segon no o almenys no tant. La CUP se situa al primer i, encara que allunyats de la realitat més immediata, ho redueixen tot al sistema econòmic.

L'abolició del capitalisme o pegats

A la seva intervenció, la regidora Sierra exposa la necessitat de més recursos i polítiques d'atenció a la salut mental. Ara bé, al final sembla esmenar el seu propi discurs. Assenyala que, “per molts recursos i serveis” que es posin, la salut mental no estarà garantida.

Ve a considerar, doncs, l'evidència que la capacitat de formar una vida – habitatge, ocupació digna, emancipar-se – redunda en benestar psicològic. Però això, conclou, “només passarà quan acabem amb el capitalisme”. Així, segons la CUP, mentre no es procedeixi a l'abolició del capitalisme només hi haurà pegats més o menys eficaços.

Els usuaris de X sembla que han desestimat aquesta proposta de posar fi al sistema capitalista per millorar la salut mental. Entre comentaris irònics, la majoria ha criticat les paraules de Sierra. “Deixar d'escoltar les vostres bajanades també és salut mental”, deia algun.

➡️ Política

Més notícies: