Primer pla de Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior de la Generalitat

POLÍTICA

Les xarxes esclaten contra Meritxell Serret per la reunió amb Fatimetou Abdel Malick

La consellera d'Acció Exterior va compartir amb la líder regional africana la seva aplicació de l'Agenda 2030

La consellera d'Acció Exterior del Govern s'ha reunit aquest dilluns amb la líder regional africana Fatimetou Abdel Malick. "Li he traslladat l'experiència del Govern a l'aplicació de l'Agenda 2030", ha publicat la consellera a les seves xarxes socials. La publicació ha causat una allau de comentaris, no pas precisament positius.

Fatimetou Abdel Malick és presidenta del Consell Regional de Nouakchott, a Mauritània, i la primera dona alcaldessa del país. S'ha significat com una defensora de la igualtat de la dona i la seva promoció als càrrecs públics. A més, és membre del Grup Assessor de Governs Locals i Regionals de les Nacions Unides.

Serret va traslladar a Malick l'interès del Govern a participar d'aquest òrgan, i la “importància de la participació dels governs locals i regionals a l'agenda multilateral”. Recentment, la consellera va viatjar a Tunísia per explicar les bondats de la gestió de la sequera per part del Govern. L'agenda de la consellera, molt centrada darrerament al nord d'Àfrica, ha causat indignació a les xarxes socials.

Un país on perviu l'esclavatge

“Per què tractar amb Dinamarca o Eslovènia si pots fer tractes amb Mauritània i la Lliga Àrab”. És un dels comentaris a la publicació de la consellera sobre la reunió amb la líder regional africana. L'acusen de reunir-se només amb musulmans, i recorden que Mauritània és un país on es vulneren els drets humans.

La República Islàmica de Mauritània és un país de majoria àrab on un 20% de la població viu en condicions d'esclavatge. La població negra, 1,5 milions de persones, no tenen drets i són sotmesos a treballs forçats. El terrorisme islamista va tenir una forta penetració al país, representant un perill per a la població occidental.

Els detractors del Govern han criticat que la consellera es reunís amb Fatimetou Abdel Malick. Entre altres coses, per la vestimenta de la líder mauritana i el fet que “si nosaltres anem al vostre país ens faran posar el vel”. Acusen ERC de destruir Catalunya i les arrels culturals catalanes amb la seva obsessió de “voler acollir”.

El Govern i la Lliga Àrab

Mauritània forma part de la Lliga Àrab, organització que agrupa els països àrabs del nord d'Àfrica i el Pròxim Orient. El Govern d'ERC manté vincles forts amb aquesta entitat. Fa uns mesos, Meritxell Serret va anunciar un acord imminent per “aixecar ponts entre escoles de Catalunya i el món àrab”.

La consellera va avançar aquest acord per promoure la llengua àrab a les escoles de Catalunya i va reforçar el compromís del Govern amb el multiculturalisme. Cosa que va ser molt criticada, en ple qüestionament del model migratori i d'integració del govern català. En aquest context, s'emmarquen les crítiques per la darrera reunió de Serret.