Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les
POLÍTICA

El pla de Junts: Carles Puigdemont, candidat a la presidència de la Generalitat

Si l'amnistia arriba a temps, l'objectiu de Junts seria posar Puigdemont de cap de llista després de les eleccions europees

Continuen les especulacions amb Junts, però a mesura que es resolgui l'amnistia i ens apropem al juny s'aclarirà la situació. Les europees seran el primer termòmetre electoral per al partit. I l'elecció del candidat dependrà de si l'amnistia arriba o no a temps per salvar Puigdemont.

Objectiu: Puigdemont candidat

Puigdemont va amb tot perquè creu que té una mà guanyadora. Si li surt bé, traurà un pòquer: amnistia, europees, candidat a Palau i robar-li la presidència a Aragonès. Segons ha explicat Marcos Lamelas a El Confidencial, fonts de Junts assenyalen que si l'amnistia arriba a temps Puigdemont aspira a les catalanes.

La veritat és que no és una gran novetat perquè, més enllà de tota la boira jurídica que envolta Puigdemont, la situació de fons estava clara. Ell és l'actiu polític més valuós de Junts, el seu objectiu principal és l'amnistia i tornar a la Generalitat seria el tancament de tots aquests anys errants. I com hem informat, aquest pla depèn enterament de l'amnistia. Sense ella, no hi ha res.

Per això l'expresident és maximalista a l'hora de demanar totes les capes de blindatge que siguin necessàries. Això apunta a una clara intenció electoral que té els ulls posats a Catalunya. A les europees arribarà segur i el tàndem amb Toni Comín té força. Però la incògnita és si arriba a temps per a les autonòmiques.

Aquesta incertesa és el que explica dos dels fenòmens més vistosos que han passat a Junts durant les setmanes passades. El primer, el silenci de Puigdemont sobre qualsevol tema mediàtic, ja fos la guerra interna o l'assumpte de la immigració i la seguretat. El segon, les especulacions sobre qui podia ocupar el lloc de Puigdemont si ell no arribava a temps.

Carles Puigdemont, en primer pla i Jordi Puigneró, Jaume Giró i Josep Rius darrere

A E-Notícies, vam fer un repàs als candidats que més sonaven per liderar la llista de Junts al Parlament. La varietat i la diferència de perfils no fa més que apuntalar aquest clima d'incertesa: opcions de partits (Josep Rius), opcions més radicals (Jordi Puigneró) i opcions d'ordre (Jaume Giró).

Estirar la incertesa al màxim

I si Puigdemont no decideix és precisament per allò que assenyalem: ell vol ser el candidat, però està pendent de l'amnistia. D'altra banda, el millor serà esperar després de les europees, que és probable que portin un resultat acceptable per a Junts. O sigui, un termòmetre electoral perfecte. A més, deuen haver passat força mesos perquè l'amnistia s'hagi aclarit una mica més.

Com explica Marcos Lamelas, portaveus de Junts s'han negat a especular amb aquesta possibilitat. En tot cas, es limiten a assenyalar el que és evident: el desenvolupament de l'assumpte judicial és determinant perquè el partit prengui decisions en un sentit o en l'altre.

D'altra banda, Puigdemont no és l'únic que està pendent de l'amnistia. Turull, per exemple, que també sona molt per a les autonòmiques, depèn que se li aixequi la inhabilitació. Si ara mateix Aragonès convoqués eleccions, l'únic que es podria presentar sense problemes seria Josep Rull, que només es presentarà si no té competència.

Rull i Turull en un acte de Junts per Catalunya

En resum: Junts està pendent de l'amnistia per saber si poden treure el seu pes pesant i el més probable és que decideixin després de les europees. I si Puigdemont no pot ser, continuaran les travesses. L'elecció del candidat confirmarà si Junts es reafirma en la línia pragmàtica - amb Jaume Giró, per exemple - o si dona alguna sorpresa.

➡️ Política

Més notícies: