Muntatge de fotos de pla curt d'Ignacio Garriga i Rocío Monasterio, tots dos amb rostre seriós i, al costat, una imatge de migrants procedents de les Canàries s'acomiaden en deixar l'hotel Baixamar per partir al campament d'Accem, a 19 de desembre de 2023, a Sanxenxo (Galícia)
POLÍTICA

Tornar els MENA als països d'origen, l'última proposta de Vox

El debat de la immigració s'estén a tot Espanya: des de Madrid, Vox demana la devolució dels MENA


Vox ha proposat l'expulsió directa dels menes. Ho ha fet a la Comunitat de Madrid, on aquests dies han estat notícia els incidents en un centre per a immigrants irregulars. A Catalunya, l'assumpte dels menes també ha estat notícia: han arribat més que mai i han disparat els costos.

Arribada històrica de menes

Expulsió directa acordada amb els països d'origen: això és el que ha proposat Rocío Monasterio a Madrid. Es coneix que el tema està candent allà: fa poc, hi va haver aldarulls amb els immigrants irregulars a Alcalá de Henares. La presidenta Ayuso va aprofitar l'ocasió per demanar una mica d'ordre a la recepció i repartiment dels irregulars.

El motiu per a tot això és que el 2023 ha estat un any històric a l'arribada d'immigrants. Els convenis amb el Marroc no han funcionat i han arribat a Espanya gairebé més immigrants que mai. Entre ells, moltíssims menors: segons Save the Children, la xifra s'ha disparat fins al 116,8%.

Tres immigrants arribats en pastera són atesos per la Creu Roja i saluden a càmera amb el gest de victòria amb la mà

En total, 5.000 menes, que han estat repartides per Espanya i dels quals gairebé la meitat han acabat a Catalunya. El conseller Campuzano ho va admetre i va assenyalar que l'arribada era molt superior a la prevista, aclaparadorament superior de fet: se n'esperaven 33. Segons els càlculs de la Generalitat, això representa una factura d'uns 100 milions d'euros.

Menes a Catalunya

I si el conseller Campuzano demana diners a Madrid, Rocío Monasterio demana expulsar-los previ acord amb els països d'origen. Cosa que sembla difícil perquè el mateix ministre Marlaska assenyala que això és problemàtic. Aquest any només han aconseguit deportar el 5% dels irregulars perquè, entre altres coses, els països d'origen no els volen.

En qualsevol cas, la mesura és sobre la taula. I fins que Junts es va canviar de bàndol, Vox era el partit que presentava un discurs més contundent sobre aquest tema.

Ja siguin menors o no, el tema és el mateix: el debat sobre la immigració, la inseguretat i l'assimilació. De moment, sembla clar que molts menors que arriben irregularment acaben al crim. L'esquerra demana aturar aquest problema reforçant el model d'integració i la dreta demana mà ferma.

Segons va poder saber E-Notícies, gairebé el 70% dels presos a les presons catalanes són menors de 30 i puja al 72,4% en menors de 25. D'altra banda, fonts penitenciàries admeten a aquest mitjà que els ex-menes són els que més problemes causen a les presons. El debat, en fi, no farà res més que créixer.

➡️ Política

Més notícies: