Tres immigrants arribats en pastera són atesos per la Creu Roja i saluden a càmera amb el gest de victòria amb la mà
POLÍTICA

L'arribada d'immigrants il·legals a Espanya bat rècords aquest 2023

Des del 2018 Espanya no rebia una quantitat similar d'immigrants irregulars: les Illes Canàries reben la màxima pressió migratòria

Durant el 2023 Espanya ha rebut gairebé 53.000 immigrants irregulars, segons dades del Ministeri de l'Interior. Això vol dir un 80% més que l'any passat, 22.000 persones més. Les Illes Canàries amb l'illa del Hierro al capdavant reben la pressió migratòria més alta.

Dades històriques

El Ministeri de l'Interior ha donat les dades sobre immigració irregular d'aquest any que s'acaba. Amb al voltant de 53.000 immigrants - tota la població de Cuenca-, el 2023 es posa en segona posició al registre històric. Amb el rècord absolut per al 2018, amb 64.000 migrants.

La comunitat autònoma que amb molta diferència ha rebut la pressió migratòria és Canàries. Les arribades a les illes d'aquest any superen l'anomenada “crisi dels cayucos” durant el 2006. Del total de 53.000, uns 37.000 han arribat a les illes: un augment del 140,4% respecte a l'any passat.

Segons l'Organització de les Nacions Unides per a les Migracions, aquest any han mort 1.194 migrants durant el viatge. La majoria, a la ruta de les Canàries i del Mediterrani. Així mateix, 326 haurien perdut la vida a l'Estret de Gibraltar, el Mar d'Alborán i la ruta a les Balears. En total, 34 menors han mort.

Repartiment entre les comunitats autònomes

El Ministeri de l'Interior assenyala que l'absoluta majoria han arribat a través d'embarcacions. Concretament, s'han xifrat en 78 embarcacions més que el 2022. En línies generals i a excepció de Ceuta, totes les vies marítimes han rebut més embarcacions (Canàries, Balears, Melilla).

Aquesta situació té la seva derivada política amb el debat sobre el repartiment d'immigrants entre les comunitats autònomes. La nova ministra Elma Saiz ha demanat a les comunitats “solidaritat interterritorial”, sobretot amb els immigrants menors. Aquest serà un nou element de debat el 2024 entre les comunitats autònomes.

Finalment, les autoritats s'han adonat que els immigrants comencen el viatge des de més lluny. No tant des del Marroc o el Sahel, sinó des del Senegal i Gàmbia. A nivell europeu, Itàlia torna a ser el país amb la màxima arribada d'immigrants i acapara el 68% d'arribades per mar a Europa.