Marta Rovira amb jaqueta blava i samarreta blanca gesticula amb les mans aixecades mentre parla en un podi groc amb la inscripció "Consell Nacional" davant d'un fons groc amb el text "esquerra.cat".
POLÍTICA

El silenci del Col·legi de Periodistes després de conèixer la darrera maniobra d'ERC

El cap de comunicació de Junts demana reaccions a l'estructura paral·lela d'ERC per atacar els rivals

A més de frivolitzar amb malalts d'Alzheimer i de simular atacs falsos, l'estructura paral·lela d'ERC també es dedicava a burlar-se dels adversaris. Ho feia a través de comptes falsos en xarxes socials. Entre elles, n'hi havia algunes destinades a riure's de Junts, unes altres eren fact-checkers.

Com va revelar el diari Ara, el compte de Verídic estava controlat per ERC. En realitat, era força evident que era un satèl·lit republicà. El motiu és que presentava la cridanera tendència a verificar fets que perjudicaven Junts i el PSC.

Sobre els fact-checkers, ningú sembla haver-se adonat que el debat no està en els fets, sinó en la seva selecció. Les males arts d'ERC així ho revelen. Aprofitaven una estructura paral·lela dins del partit per criticar l'oposició i fer-ho passar com a periodisme de fets.

Dues persones dempeus, una amb vestit i ulleres i l'altra amb camisa clara i collaret colorit, sobre un fons groc.

Per al·lusions, el cap de comunicació de Junts, Pere Martí Colom, s'ha referit a tota aquesta situació. En un missatge a les xarxes socials, es feia ressò de la informació de l'Ara i demanava alguna reacció per part del Col·legi de Periodistes i el Grup Barnils.

Certament, les reaccions del Col·legi de Periodistes i del Grup Barnils brillen per la seva absència. En realitat, gens sorprenent per a qui sigui conscient de l'estat del periodisme a Catalunya.

Un marcatge a conveniència

Guardians de les essències i de tots els matisos de l'ètica, el Col·legi de Periodistes i el Grup Barnils s'exerceixen més aviat com a nuclis de poder. Com passa amb la Fundació Bofill al sector educatiu, tots dos grups són un punt de connexió entre els mitjans i el poder polític.

Ferran Casas, per exemple, subdirector de Nació i membre del Grup Barnils, figurava entre els que controlaven el relat durant els dies del Tsunami. Així ho va revelar El Español, amb unes filtracions de la investigació de la Guàrdia Civil.

Així mateix, el Grup Barnils també s'ha dedicat a denunciar altres mitjans que parlaven sobre Sílvia Orriols. Per la seva banda, la darrera gran acció del Col·legi de Periodistes de Catalunya va ser recomanar que no es parlés de “menes” perquè era “xenòfob”.

En qualsevol cas, sembla que la petició del cap de comunicació de Junts no hi trobarà resposta. De moment, cap dels dos grups no s'ha pronunciat.

➡️ Política

Més notícies: