Dues persones parlant en un fons de colors verd i groc.
POLÍTICA

Junts es planteja denunciar ERC per les campanyes de la seva estructura paral·lela

Jordi Turull demana a Marta Rovira que es disculpi i passa a l'ofensiva contra els republicans

Junts està disposat a aprofitar la crisi interna d'ERC per anar amb tot contra els republicans a la seva guerra particular per aconseguir les restes del processisme. El secretari general del partit Jordi Turull ha deixat la porta oberta a emprendre accions legals contra l'estructura B d'ERC. "Demanarem que s'aclareixi i s'arribi fins al final amb això", ha dit rotundament al Cafè d'Idees de TVE.

Jordi Turul ha deixat anar que les campanyes orquestrades per l'estructura B d'ERC tenien com a objectiu destruir Junts. Per això ha demanat a la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, que es disculpi amb el partit.

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, intervé durant una roda de premsa a la seu del partit, el 29 de maig de 2023, a Barcelona

Turull, que ha assegurat que no parla amb Marta Rovira des de finals de juliol, ha reiterat que és ella, en qualitat de mandatària actual del partit, qui ha de donar explicacions. Ha recordat els cartells que atacaven Carles Puigdemont i Xavier Trias, i ha estat contundent sobre això: “ens han passat moltes coses que ara veiem d'on sortien”.

Cal recordar que ERC va disposar d'una unitat oculta d'agitació i propaganda que llançava campanyes de falsa bandera i per atacar els seus adversaris polítics. Els dirigents del partit van negar ser coneixedors d'aquestes maniobres i van prometre obrir una investigació per aclarir els fets. Però noves filtracions han demostrat que tant Junqueras com Rovira sabien de l'existència d'aquestes pràctiques .

La unitat independentista, cada cop més lluny

Turull també ha recordat l'enviament d'uns mariachis a la seu de Junts durant el congrés nacional del setembre del 2022, en plena crisi amb el govern de Pere Aragonès. Ha assegurat que “nosaltres no ho faríem mai” i ha negat que a Junts existeixi una cosa semblant: “Nosaltres anem de cara”.

Durant la seva intervenció, ha llançat un dard enverinat a ERC: “Quan hom es dedica a ser comprensiu amb el PSOE ia tenir una estructura B contra una formació independentista, no genera el millor ambient”.

El secretari general de Junts acusa ERC d'haver dinamitat els ponts per rescabalar la unitat independentista davant del PSC de Salvador Illa. Les seves declaracions són rellevants perquè durant molt de temps Jordi Turull i Marta Rovira van representar els sectors possibilistes per a un acostament entre els dos partits independentistes. Ara la relació sembla definitivament trencada, i després d'un moment de vacil·lació ERC i Junts semblen haver tornat a les trinxeres.

La guerra oberta entre ERC i Junts

L'escàndol de l'estructura és només un punt més de fricció a la guerra que tenen oberts Junts i ERC pel control de l'espai processista. Tots dos partits es troben en recomposició després d'un cicle electoral negatiu que reflecteix la pèrdua de suports. Sobretot a Esquerra, on el sector de Marta Rovira competeix amb la candidatura oficial d'Oriol Junqueras per aconseguir el control del partit al congrés del novembre.

El vent tampoc no bufa a favor de Junts, que ha quedat molt tocat després de perdre gairebé tot el poder territorial i quedar a l'oposició al Parlament. El partit celebrarà el proper mes d'octubre un congrés nacional on amb tota probabilitat Carles Puigdemont serà designat president. Però a la formació també hi ha sectors enfrontats al nucli Puigdemont-Turull, que demanen un canvi de rumb per tornar a l'espai la seva centralitat.

En ple procés de reconstrucció, ERC i Junts es miren de reüll per continuar competint per l'espai processista en declivi. Turull mateix ha llançat deixant entreveure que, després de ser respectuosos amb el procés intern d'ERC, ha arribat el moment de passar a l'ofensiva.

➡️ Política

Més notícies: