Primer pla de Sílvia Orriols somrient
POLÍTICA

El Grup Barnils denuncia E-Notícies per una notícia sobre Sílvia Orriols

Aquest col·lectiu va fer un informe criticant el tractament que fan alguns mitjans de l'alcaldessa de Ripoll

El mes de juliol passat, el Grup de Periodistes Ramon Barnils va publicar un informe titulat L'efecte Orriols: com els mitjans han blanquejat l'extrema dreta. Aquest informe assenyala “què cal fer des del periodisme i què no” per tractar el que consideren “extrema dreta”. I posen al focus el que van fer alguns mitjans respecte a Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana i la força més votada a Ripoll a les últimes municipals amb un 30% dels vots (el doble que la resta de formacions).

El Grup Barnils afirma que la “presència constant” i la “sobredimensió” de Sílvia Orriols a “alguns mitjans de comunicació” ha estat un dels factors de l'èxit d'Aliança Catalana a Ripoll. I, en aquest sentit, proposen “no amplificar els seus missatges” o, en tot cas, “desmuntar les propostes” des del periodisme. Bàsicament, assenyalen que cal silenciar-la o intentar desacreditar-la. Perquè, segons ells, fer-ho altrament “posa en risc la democràcia”.

E-Notícies es va fer ressò de l'informe amb la notícia Publiquen un manual per a periodistes per silenciar Sílvia Orriols. Una notícia que no ha agradat al Grup Barnils, que ha decidit denunciar aquest diari. No a la justícia, sinó al Consell de la Informació de Catalunya.

Segons el grup de periodistes presidit per Enric Borràs -subdirector del Diari ARA-, la peça publicada a E-Notícies “busca denigrar i atacar el Grup Barnils”. A més, creuen que té l'objectiu d'“assenyalar els membres de la Junta”. Segons la seva denúncia, la notícia en qüestió “no es pot definir de periodisme” i “vulnera clarament” diversos criteris del codi deontològic periodístic.

Davant d'aquesta situació, el Consell de la Informació de Catalunya ha admès a tràmit la denúncia del Grup Barnils i ha obert un expedient informatiu a E-Notícies.