Imatge de part de la façana de la presó Brians 2 amb les lletres de Centre Penitenciari Brians 2
POLÍTICA

Setmana negra a les presons catalanes: així és la realitat als centres penitenciaris

Situació límit a les presons catalanes després d'una nova onada d'agressions a treballadors

La situació a les presons catalanes continua sent insostenible. Algú podria pensar que el brutal assassinat de la Núria, la cuinera de la presó de Mas d'Enric (Tarragona), a mans d'un reclús amb antecedents violents, podia haver servit, com a mínim, per canviar les coses.

Tot i això, els treballadors dels centres penitenciaris a Catalunya continuen desprotegits davant l'augment de violència que pateixen per part dels reclusos. I aquesta setmana n'hi ha hagut una altra trista mostra.

Muntatge de les pintades a un vestuari d'una presó de Catalunya

Ni les possibles irregularitats de la Conselleria de Justícia (que, si no es cometien, podrien haver evitat la mort de la Núria el març passat) han servit perquè el Govern posi fil a l'agulla per intentar arreglar la greu situació que es viu a les presons catalanes.

Ni ha dimitit la consellera Gemma Ubasart, ni el seu número dos Amand Calderó ni han atès cap de les altres demandes dels funcionaris de les presons. Entre elles, que se'ls reconegui com a agents de l'autoritat (cosa que serviria d'element dissuasori perquè els reclusos s'ho pensin dues vegades a l'hora d'agredir-los) o que puguin utilitzar aerosols d'acció adequada, entre d'altres.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Gemma Ubasart, en arribar a la inauguració de l'exposició 'On són? 85 anys d'exhumacions de fossos comuns de la Guerra Civil a Catalunya', al Palau Robert, a 6 de desembre de 2022, a Barcelona

En aquest context, el Govern (amb connivència amb els sindicats CCOO, UGT, IAC CATAC i la Intersindical) bàsicament els ofereix millores econòmiques. Quelcom que gran part de la plantilla (que compten amb el suport del sindicat CSIF) considera “repugnant”, acusant els sindicats afins a l'administració de “trànsfugues”, expliquen a E-Notícies.

Mentre segueix aquesta inacció per part de la Generalitat, les agressions a funcionaris continuen augmentant. Sense anar més lluny, aquesta setmana ha estat especialment tràgica pel que fa a agressions als treballadors penitenciaris a Catalunya.

El nombre de greus incidents ha estat tan gran que els funcionaris afirmen a aquest diari que estan farts “d'arriscar-se la vida” per anar a treballar. Repassarem ràpidament què ha passat els últims dies perquè els lectors es facin una idea de l'actual situació a les presons catalanes.

Agressions sexuals, pallisses, matxets i més a les presons de Catalunya

La setmana negra va començar dijous passat, quan un intern de Brians 2 va començar a masturbar-se en una finestra davant de diverses treballadores. No va ser l'única agressió sexual patida per treballadors de les presons la darrera setmana.


Dijous següent, un reclús de Lledoners va avisar que no li funcionava l'aire condicionat de la seva cel·la (sí, com ho llegeixen). Una funcionària va anar-hi per verificar la incidència i va ser víctima de tocaments per part d'aquest intern, que compta amb una àmplia llista d'antecedents per agressions a treballadors de la presó, segons han assenyalat fonts penitenciàries a E-Notícies.

Segons ha pogut saber E-Notícies, les agressions sexuals a treballadores de les presons catalanes s'han triplicat el 2023 respecte de l'any passat, passant de 8 a 24 casos. Les víctimes van ser funcionàries, voluntàries, sanitàries, educadores, psicòlogues, mestres, dinamitzadores socials, cuineres i monitores de tallers, segons la documentació a què ha tingut accés aquest diari. Com veuen, ningú està fora de perill.

Protesta davant la mort de Núria, la cuinera assassinada a la presó de Tarragona

Dimecres passat, un reincident que feia pocs dies que va tornar a entrar a la presó per una nova causa (la primera vegada que va entrar va ser el 1993) va provocar un important aldarull. Un funcionari va acabar a la mútua amb una fissura en un dit i un altre també va haver de ser atès després de rebre un cop de puny a la cara per part d'aquest violent reclús.

Proclames islamistes i agressions que 'es podien haver evitat'

Dimecres mateix, un magribí multireincident de Tarragona va agredir brutalment tres treballadors de Mas d'Enric amb un ferro que havia arrencat. Ho va fer, a més, mentre feia proclames islamistes. Un dels treballadors va acabar amb el cap obert.

El més greu és que els funcionaris asseguren que l'agressió “es podria haver evitat” si la direcció del centre hagués escoltat les seves demandes: feia més d'un any que van advertir de la perillositat de l'objecte utilitzat pel reclús. Aquest magribí multireincident feia només uns dies que era a la presó després d'agredir diversos Mossos amb un bat, tallar la cara a un home al carrer i atracar una menor d'edat en menys d'una setmana.

Dos Mossos d'Esquadra d'esquena davant de desenes de treballadors a les portes de la presó de Mas d'Enric amb pancartes demanant justícia per a la Núria, dimissions i més mesures de seguretat

Sense moure'ns de dimecres, en el règim tancat de dones de Brians 1, tres treballadores van patir ferides per inhalació de fum (de les quals s'estan recuperant) després que una interna amb un llarg historial d'incidents provoqués un incendi. Aquell mateix matí, la reclusa en qüestió ja havia destrossat la seva cel·la.

Malauradament, la setmana negra a les presons de Catalunya no s'acaba aquí. Ja l'endemà, dijous, un intern va agredir tres funcionaris a cops de puny i mossegades i va instigar altres reclusos a rebel·lar-se contra els treballadors. Els fets van passar al centre penitenciari de Quatre Camins.

Finalment, segons ha pogut saber E-Notícies, divendres es va descobrir un matxet artesanal elaborat per un intern a Brians 2 (de 24 centímetres de llarg i una fulla de 12 centímetres). Per sort, van interceptar l'arma abans que el pres pogués agredir algun funcionari. Tot i això, més enllà de l'incident en si, aquesta troballa torna a posar en evidència la Conselleria de Justícia.

Imatge d'un ganivet artesanal fabricat per un reclús a una presó catalana

I és que va tenir lloc a la zona de tallers, una zona que a la recent normativa aprovada a Mas d'Enric (que la Conselleria vol que sigui una referència per a altres centres) considera que és una zona de risc mitjà (hi ha dos nivells més alts: alt i molt alt. Però el reglament nou considera que els tallers són una zona de risc mitjà, tot i que, com s'ha pogut comprovar, és una zona que els reclusos poden fer servir per confeccionar una arma artesanal com la descoberta aquesta setmana). 


Com demostren tots aquests incidents, la situació a les presons a Catalunya ja és insostenible per a uns treballadors que no només es juguen la vida pel fet d'anar a treballar, sinó que a més, la Generalitat passa d'ells i de les seves reivindicacions.

➡️ Política

Més notícies: