El president del PP català, Alejandro Fernández, intervé durant el darrer ple de la legislatura, al Parlament de Catalunya, el 26 de juliol del 2023, a Barcelona

POLÍTICA

VÍDEO | La repassada viral d'Alejandro Fernández per les presons catalanes

El líder dels populars ha demanat la dimissió de la consellera Gemma Ubasart en un discurs que està sent compartit a les xarxes

La consellera Gemma Ubasart ha comparegut aquest matí al Parlament per oferir explicacions sobre la crisi de les presons catalanes. Ubasart ha dit que l'evolució del reclús que va matar una cuinera a Mas Enrica era “favorable”, i que “el desenllaç fatal del 13 de març era difícilment previsible”. La consellera ha reiterat la seva negativa a dimitir o efectuar dimissions al seu departament.

Gemma Ubasart al Parlament de Catalunya

La seva compareixença ha evidenciat la divisió entre una dreta que critica les polítiques bonistes de la consellera i una esquerra que reivindica els drets fonamentals de la població penitenciària. Només Junts, PP, Vox i Ciutadans han demanat la dimissió, mentre que el PSC s'ha limitat a demanar responsabilitats sense concretar. Entre les crítiques a la consellera, destaca la d'Alejandro Fernández, que una vegada més ha tornat a deixar a l'esquerra de mitja volta.

Contra el discurs de l'esquerra

El líder dels populars catalans ha obert la seva intervenció donant el condol a la família i els amics de Núria, “salvatgement assassinada” al centre penitenciari de Mas Enric. “No és senzill trobar el to just quan t'enfrontes a una tragèdia d'aquesta natura. Per descomptat que vostè no ha assassinat ningú, però sí que és responsable de nombroses negligències en la seva gestió”, ha afegit dirigint-se a la consellera Ubasart.

"Aquest terrible crim no deixa de ser la punta de l'iceberg d'un autèntic infern que viuen els treballadors penitenciaris a Catalunya des de ja fa massa anys", ha expressat Fernández. A continuació ha atacat l'esquerra per “criminalitzar els funcionaris i idealitzar els presos”. En aquest sentit, ha insistit que “els funcionaris de presons no són ogres torturadors i els presos bondadoses ursulines”.

A l'apogeu del seu discurs, Fernández ha exclamat que “una presó no és un balneari estiuenc, i gestionar amb semblant filosofia al final porta conseqüències”. Aquestes són, segons la seva opinió, "la normalització de lʻagressió en el funcionament de les pressions catalanes". El popular ha posat sobre la taula les dades de 582 treballadors agredits el 2023 i un increment d'un 285% en el nombre d'agressions des del 2016.

Un model dèxit?

Alejandro Fernández també ha enfocat la seva crítica a la consellera. “Els sindicats li han advertit reiteradament, que passaria una desgràcia, i al final ha passat mentre vostè mirava a un altre costat insistint autocomplaent que liderava un model d'èxit i convivència. Jo nego la més gran, perquè no es pot considerar mai un model d'èxit aquell en què s'incrementen un 285% les agressions”.

Fernández ha demanat la dimissió de la consellera i tot el seu equip, “per incompetència, i per haver humiliat sistemàticament els treballadors penitenciaris”. Ubasart ha respost que dimitir seria “el més fàcil” però “no seria responsable”. ¿Una dimissió avançarà en la prevenció de riscos a les presons?, ha preguntat la consellera.

També ha mostrat la predisposició del Govern per prendre mesures i evitar que no es repeteixi res igual. Tot i això, la tensió va en augment i els funcionaris de presons que es manifestaven aquest matí davant del Parlament han rebut la consellera al crit d'”assassina”. Les posicions dels uns i dels altres segueixen enrocades.

➡️ Política

Més notícies: