Muntatge amb foto de policia
POLÍTICA

5 dels 20 barris més perillosos d'Espanya són a Catalunya

La Mina, La Florida, Ca n'Anglada, La Mariola i Sant Cosme són zones d'alt risc

La inseguretat a Catalunya és una realitat, no pas una percepció. Així ho mostren les dades de la delinqüència disparada, segons les quals el 2023 va augmentar un 5,6% la criminalitat respecte a l'any anterior (Ministeri de l'Interior). La comunitat no només és líder destacat en ocupacions, sinó que també ha vist augmentar els furts, els homicidis i les violacions.

Més enllà de les dades fredes, els catalans esmorzen cada dia amb noves notícies sobre apunyalaments, tirotejos, robatoris, baralles i agressions. La plataforma X (anteriorment Twitter) és un formiguer de vídeos de successos cadascú més esgarrifós. La majoria tenen com a escenari els barris humils de les grans ciutats, on a les últimes eleccions es van multiplicar els votants de Vox .

Policia deté una persona

El partit d'Ignacio Garriga va fer una campanya centrada en la creixent inseguretat i l'amenaça islamista als barris treballadors. L'esquerra els va titllar de racistes i xenòfobs, i els va acusar de difondre bulls per sembrar l'odi entre la població. La realitat és que a partir de criteris com ara la criminalitat, el manteniment dels espais públics, la il·luminació, la presència policial i l'accessibilitat, 5 dels 20 barris més violents a Espanya (el 25%) són a Catalunya.

La Mina i Ca n'Anglada, zones d'alt risc

Entre els barris més insegurs d'Espanya hi ha Els 3.000 Habitatges de Sevilla, La Cañada Real de Madrid i El Príncipe de Ceuta. Però també barris de Barcelona, Lleida, Hospitalet, Prat i Terrassa.

Terrassa va ser precisament el municipi on més va créixer Vox a les darreres eleccions municipals a Catalunya, el 2023. Allà hi ha Ca n'Anglada, un dels barris amb pitjor fama de tot Espanya. Des del seu naixement sempre ha estat una zona marginal, i tot i que fa uns anys es va impulsar un pla de revitalització, la degradació s'ha accelerat fins a arribar a una situació límit.

Ca n'Anglada està travessada per problemes com l'ocupació il·legal desaforada i una pressió migratòria enorme. A la degradació dels espais públics se sumen els esdeveniments diaris per baralles, ajustaments de comptes, robatoris amb violència i agressions. La pobresa, la desocupació i la manca de perspectives converteix el barri en un pou sense fons que multiplica la tensió i la sensació d'inseguretat.

L'altra zona de la inseguretat per excel·lència a Catalunya és La Mina, que sense anar més lluny va ser fa mesos escenari de diversos tirotejos. El barri està pres pels clans de la droga, que campen a plaer malgrat els últims intents de reduir la criminalitat. Fins i tot es va instal·lar una comissaria de policia al centre de l'enclavament, però passejar de nit pels seus carrers continua sent una activitat d'alt risc.

Imatge d'edificis

A La Mina, barri situat a Sant Adrià del Besòs, a tocar de Barcelona, la criminalitat es barreja amb la misèria, la insalubritat i l'abandó de l'espai públic. Els veïns han denunciat diverses vegades la presència abundant de rates, i una plaga va obligar recentment a tancar la biblioteca del barri. També proliferen les plantacions de cànnabis, i les bandes que operen amb una absoluta sensació d'impunitat.

La Florida, nou centre de la delinqüència

Encara que si parlem de creixement exponencial de la delinqüència hem de referir-nos clarament a La Florida . Aquest barri de l'Hospitalet es va fer tristament famós per Morad, el famós raper que fa anys que viu de la música i la delinqüència. Ell i la seva banda van convertir el barri en el seu vedat privat, atemorint els veïns i exercint amb total impunitat la delinqüència i l'incivisme.

La Florida és el barri amb més densitat de població a tot Europa i un 42% dels seus habitants són estrangers. La delinqüència relaciona amb les drogues, les baralles de carrer i els ajustaments entre bandes el converteixen en un dels més insegurs de tot Espanya. Però a més, a La Florida tenen la base d'operacions les bandes organitzades de lladres d'origen marroquí que roben mòbils en patinet al centre de Barcelona.

La Mariola i San Cosme, pols d'inseguretat

El barri de La Mariola de Lleida va ser notícia recentment perquè l'alcalde del PSC, Fèlix Larrosa, va anunciar un ampli desplegament policial per acabar amb la delinqüència. El motiu, dos apunyalaments en pocs dies que se sumaven a les contínues baralles i agressions en aquest barri humil. Aquest lloc fa anys que pateix una imparable degradació, i als delictes i l'incivisme se suma l'acumulació de temporers que arriben a la ciutat i acaben dormint als carrers.

Un altre barri al focus de l'actualitat és San Cosme, al Prat de Llobregat, on al gener la policia va dur a terme un macrooperatiu antidroga on va requisar diverses armes de foc. El barri sempre ha estat condemnat a la marginalitat, però la delinqüència s'ha disparat de manera preocupant en els darrers temps. La criminalitat convencional al Prat de Llobregat, ciutat governada pels Comuns, va augmentar un 50,2% , amb 1.820 delictes registrats el primer trimestre del 2023 davant dels 2.733 en el mateix període del 2024.

➡️ Política

Més notícies: