Primer pla de Gemma Ubasar amb cara seria asseguda al seu escó del Parlament i recolzant la seva barbeta al puny esquerre
POLÍTICA

'Ubasart menteix': noves dades de treballadors de presons sobre l'assassinat de Núria

Treballadors, amb dades a les quals ha tingut accés E-Notícies, denuncien un possible tracte de favor al seu assassí

Tot i que les eleccions catalanes han acaparat la pràctica totalitat del focus informatiu, la situació a les presons de Catalunya -i concretament la dels seus treballadors- continua sent límit.

Els funcionaris de presons porten demanant més protecció i més mesures davant l'augment de les agressions que reben per part de reclusos –més de 500 el 2023–. Una situació que va esclatar el març passat amb l'assassinat de la Núria, la cuinera del centre penitenciari de Mas d'Enric (Tarragona), a mans d'un reu que estava pres precisament per matar amb un ganivet una dona, igual que ho va fer amb la Núria.

Tot i que ja hagin passat dos mesos d'aquest tràgic assassinat, els treballadors de les presons catalanes no cessen en les seves protestes. Exigeixen la dimissió de Gemma Ubasart, ara consellera en funcions de Justícia de la Generalitat, i del seu número 2, Amand Calderó, Secretari de Mesures Penals. Ara com ara, l'única responsabilitat que s'ha depurat ha estat la del ja exdirector de Mas d'Enric, Paco Romero, que ha estat recol·locat en un altre lloc a la Conselleria.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Gemma Ubasart, en arribar a la inauguració de l'exposició 'On són? 85 anys d'exhumacions de fossos comuns de la Guerra Civil a Catalunya', al Palau Robert, a 6 de desembre de 2022, a Barcelona

Entre els treballadors de presons creix el malestar per com Ubasart segueix enrocada a les seves posicions. Que no només es nega a assumir responsabilitats, sinó que cada cop que ha parlat del tema ha repetit allò que “es van seguir els protocols habituals” i que no hi va haver cap error.

Tot i això, E-Notícies ha pogut parlar amb funcionaris i accedir a documents que podrien posar en dubte el relat de Gemma Ubasart. Això sí, serà la justícia qui determini si hi va haver algun error per part de la Conselleria en el procés que va acabar amb l'assassinat de la Núria, ja que el cas es troba en plena investigació policial i judicial.

Denuncia un 'tracte a favor' de la direcció del centre a l'assassí de Núria

Treballadors de presons remarquen a E-Notícies que Gemma Ubasart “menteix” quan diu que no es podia haver fet res per evitar l'assassinat de la Núria. I assenyalen que diversos dels fets que van tenir lloc a la presó en els últims casos abans del crim podrien entreveure un "tracte de favor" de la direcció del centre a l'assassí de Núria.

L'autor de l'assassinat de la Núria, que després es va treure la vida, va tenir un incident amb un altre reclús l'octubre del 2023, cinc mesos abans del crim. Va agredir un altre reu (que també treballava a les cuines) i per això va ser castigat i canviat de mòdul. A partir d'aquest incident, l'assassí de la cuinera va acabar demanant la baixa voluntària del lloc de treball. Es tracta d'un moviment que, segons expliquen fonts penitenciàries a E-Notícies, no és gaire habitual.

Pintada en una presó de Catalunya demanant justícia per la cuinera assassinada a la presó de Tarragona

La feina que exercia l'assassí de la Núria a les cuines està ben remunerada per al que és la presó i expliquen a E-Notícies que és estrany que algú hi renunciï voluntàriament. "Sembla com si hagués arribat a un pacte amb la direcció", ens assenyalen. En qualsevol cas, el gener del 2024 (dos mesos abans del crim) va ser readmès de nou a les cuines. I aquí és on tornen a aparèixer les sospites dels treballadors de la presó del possible tracte de favor.

I és que, per readmetre'l, no es va utilitzar el procediment ordinari. Normalment, quan un pres sol·licita ocupar un lloc de treball, ha de passar per diversos filtres fins a la seva aprovació a la Junta de Tractament del centre. Però en el cas de l'assassí de la Núria es va utilitzar el procediment per "casos d'urgència" o per "causes imprevistes", segons assenyala la Normativa de Tallers de Mas d'Enric.

Això significa que “el lloc serà ocupat provisionalment per l'intern amb el vistiplau del director o persona autoritzada” i, després de revisar el cas, la Junta de Tractament “ratificarà a la propera reunió” la decisió del director. Segons ha pogut saber E-Notícies, l'assassí de la Núria va tornar a les cuines el 5 de gener i la sol·licitud no es va aprovar oficialment fins a la reunió de Junta de Tractament del 9 de gener. En altres paraules, va ser la direcció la que va avalar la reincorporació a les cuines cinc mesos després d'haver agredit un company.

L'assassí de Núria va ser readmès a cuines sense ser reavaluat després d'agredir un altre reclús

Gemma Ubasart va explicar al Parlament que l'assassí de Núria va ser avaluat diverses vegades i que els resultats mai no van oferir sospites sobre el que podria acabar fent el març del 2024. Tot i això, després de l'agressió a un altre reclús, l'intern que va acabar amb la vida de la cuinera no va tornar a ser avaluat al sistema anomenat RisCanvi.

Aquest sistema, tal com va explicar Gemma Ubasart, mostra a partir de diversos paràmetres la possibilitat que un reclús agredexi o tingui actituds violentes contra altres reclusos o contra treballadors de les presons. L'assassí de la Núria, però, no va passar una altra vegada per RisCanvi després de l'incident greu que va protagonitzar amb un altre reu l'octubre del 2023 i abans de ser readmès a cuines.

Funcioneu-vos manifestant-vos davant de la presó de Brians, a Barcelona

Aquestes avaluacions solen succeir-se aproximadament cada sis mesos i la darrera vegada que l'assassí de Núria el va passar va ser el juliol del 2023. Així doncs, entre finals d'any i principis del 2024 s'hauria d'haver sotmès a aquest control. I més, tenint en compte que havia agredit un altre company a l'octubre. Però no ho va fer i, de fet, va ser readmès a les cuines sense ser avaluat per RisCanvi.

A E-Notícies ens hem posat en contacte amb el Departament de Justícia de la Generalitat i ens van negar que aquestes avaluacions s'hagin de fer cada sis mesos i que el procediment que té aquests terminis són els de classificació penitenciària del reclús. En qualsevol cas, segons ha pogut saber aquest diari, en tots els anys que portava l'assassí de Núria a la presó, va passar per RisCanvi aproximadament cada sis mesos a excepció del gairebé darrer any abans de matar la cuinera de Mas d'Enric. En aquell lapse de temps, aquest reclús va agredir un company, va ser readmès a cuines i va acabar assassinant la Núria.

Tot en mans de la policia i la justícia

Sigui com sigui, la determinació sobre si hi va haver errors a la direcció del centre i al Departament de Justícia serà un element que determinarà la investigació policial i el futur judici que es durà a terme.

Un altre dels aspectes que es podran conèixer al judici és si la Núria va expressar la seva incomoditat amb la presència del que seria el seu assassí a les cuines. Gemma Ubasart va deixar clar que la cuinera de Mas d'Enric no en va informar mai formalment el centre. Això sí, treballadors de presons expliquen a E-Notícies que la Núria sí que els havia expressat més d'una vegada que no estava còmoda compartint espai de treball amb ell.

Gemma Torres, una altra assenyalada

Fonts penitenciàries ens expliquen que el problema no és només l'assassinat de la Núria. Denuncien que és "incomprensible" que no hi hagi una normativa laboral unificada per a tots els centres penitenciaris catalans. En altres paraules, ens expliquen que els procediments que es van dur a terme durant els mesos previs amb l'assassí de la cuinera de Mas d'Enric, haurien estat diferents a altres presons de Catalunya. I és que la normativa a Mas d'Enric no és tan extensa com ho és la dels altres centres.

En aquest sentit, assenyalen la figura de Gemma Torres. Es tracta de la subdirectora general de Programes de Rehabilitació. Ella va ser l'encarregada d'impulsar aquests protocols a Brians 2, centre que ella va dirigir fins al 2019. Posteriorment, va passar a dirigir Brians 1. I allà va adaptar per a aquest centre la normativa que ella mateixa va aprovar a Brians 2. Molts no entenen que, ara que el seu càrrec li permetria unificar criteris entre totes les presons, no s'hagués posat fil a l'agulla. És més, Mas d'Enric va modificar la seva normativa amb Torres ja al seu nou lloc sense que ella imposés aquesta unificació reclamada per alguns dels sindicats.

➡️ Política

Més notícies: