Imatge de centenars de veïns de Sabadell manifestant-se contra l'augment de l'impost d'escombraries: un home porta una pancarta amb el lema 'si he de pagar no reciclaré'
POLÍTICA

Restriccions i impostos per la brossa: creix la tensió a diverses ciutats de Catalunya

La ciutadania, cada vegada més farta de pagar més impostos i tenir menys llibertats amb l'excusa de l'ecologisme

A la creixent inseguretat, al col·lapse de la sanitat o al desastre del sistema educatiu, a Catalunya cal afegir-hi ara un altre problema. Des de fa mesos i alguns anys, diversos municipis estan implementant canvis en la recollida de la brossa. I aquests canvis, sovint acompanyats d'un increment dels impostos per a la recollida de residus, comença a generar un gran malestar entre la població.

En nom de l'ecologisme, cada cop són més els pobles i ciutats que han apostat per sistemes com la recollida de residus 'porta a porta' o la restricció de llançar les escombraries en determinats dies. Quelcom que, afegit a la pujada d'impostos que impliquen aquests canvis, ja ha provocat protestes a localitats com Sabadell, Manresa o Lleida, entre d'altres.

Escombriaires recollint escombraries

Restriccions per llençar les escombraries amb l'excusa de l'ecologisme

En una societat on els ciutadans cada vegada tenen menys llibertats, les restriccions arriben ara també a l'hora de llençar les escombraries. Manresa n'és el clar exemple amb la implementació d'un nou sistema de recollida de residus que ja ha provocat l'anunci de protestes per part dels seus habitants.

En aquesta localitat, governada per ERC, l'impost de les escombraries va pujar un 15% l'any passat. Ara, han presentat un sistema per llançar les escombraries que, entre altres coses, limita la llibertat dels ciutadans. Per començar, ara els contenidors només es podran obrir amb una targeta que ha proporcionat l'Ajuntament. Tot i això, el que ha generat més malestar és que els contenidors de residus només es podran obrir un dia a la setmana.

“No em fa gràcia haver de guardar a casa les escombraries tants dies”, “a la gent gran ens compliquen més la vida”, “ja preparem mobilitzacions per llençar totes les escombraries el mateix dia i hora davant de l'Ajuntament”, són algunes de les opinions dels veïns de Manresa.

Un altre assenyala que “Manresa es convertirà en un abocador” perquè la gent llançarà les escombraries al costat dels contenidors. Cosa que, per cert, una ciutadana de Girona va advertir perquè això ja passa a alguns barris del seu municipi. I, de fet, va compartir una imatge d'aquesta trista realitat que ara es pot instal·lar a Manresa:

Captura d'un tuit on surt una foto de les escombraries fora del contenidor en un barri de Girona

Un últim comentari d'un veí de Manresa a l'alcalde d'Esquerra de la localitat també servia per mostrar el sentiment que tenen molts dels ciutadans d'aquesta localitat de gairebé 80.000 habitants. “Per fi podrem dormir més tranquils, sens dubte això estava al top3 de preocupacions ciutadanes”, deia. I és que cal no oblidar que, per exemple, la criminalitat a Manresa ha pujat un 16% el primer trimestre del 2024 respecte a l'any passat.

Sabadell surt al carrer per protestar

Més enllà dels canvis al sistema de recollida, un altre problema que va lligat a aquesta qüestió és l'increment dels impostos per les escombraries. Una gran majoria de poblacions van decidir augmentar les taxes després de les eleccions municipals de l'any passat. Cosa que va provocar protestes a diverses localitats com Reus o Tarragona.

Ara és Sabadell la ciutat que ha sortit al carrer per protestar pel que consideren un abús. Allà, de l'any passat l'Ajuntament va apujar un 15% l'impost de les escombraries l'octubre de l'any passat. Per si no n'hi hagués prou, ara han de fer front a una nova taxa, en aquest cas del Consell Comarcal del Vallès Occidental, pel mateix concepte. Això ha provocat que l'import a pagar per part d'una família hagi augmentat un 114%.

Un senyor trepitja una bossa d?escombraries en una manifestació contra la pujada d?impostos davant l?atenta mirada de 4 manifestants més

Dijous passat, més de 1.000 persones es van manifestar a Sabadell. “És un abús, ens van apujar l'IBI, l'aigua i ara hem de pagar dues vegades per les escombraries. No podem aguantar més”, assenyalaven alguns dels manifestants. Aquests dos exemples s'uneixen al malestar que ja van expressar veïns de moltes localitats catalanes que veuen que, mentre els apugen els impostos, recau sobre ells la responsabilitat de combatre el canvi climàtic, fins i tot amb restriccions i limitacions de la llibertat a l'hora de llençar les escombraries.

Això sí, hi ha esperança per a ells. I l'exemple és Lleida. Allà, les protestes dels veïns dels barris de Pardinyes i Balàfia van provocar que l'Ajuntament fes marxa enrere en la recollida 'porta a porta'. Tot i això, l'aposta per tornar al sistema de recollida d'escombraries de tota la vida ha quedat ara suspès per un recurs presentat pels Comuns, però l'Ajuntament està disposat a escoltar els veïns i tornar als contenidors com més aviat millor.

➡️ Política

Més notícies: