El president del Govern, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, durant la Solemne Sessió d'Obertura de les Corts Generals de la XV Legislatura, al Congrés dels Diputats, a 29 de novembre de 2023, a Madrid
POLÍTICA

El pacte Junts-PSOE genera una guerra interna a Frankenstein

Com un moviment sísmic, el traspàs de la immigració de Junts es deixa notar a diversos nivells: des del PNB fins a Sumar i passant per ERC.

El Govern de coalició i la majoria d'investidura tenen moltes capes i per alguna ha de sortir l'aigua. Des de formacions que intenten ser identitàries per motius electorals fins a sectors de l'esquerra woke. Hi ha moltes ideologies amb els seus corresponents interessos partidistes: ara, la qüestió migratòria obre una altra previsible guerra.

Molta gent i molt atapeïda

El maluc de Pedro Sánchez no dona abast. Podrà ser un bon malabarista, però al seu govern li passa allò que a tots els sistemes complexos: toques una cosa i afectes una altra. L'estabilitat esdevé així una ocurrència.

Una de les coses que va tapar l'amnistia i tota la mitologia que envolta Puigdemont és que Junts és més semblant al PP que Sumar. Ideològicament. Amb ERC, comparteix la pastanaga permanent de la independència i no gaire més: caladors de pesca com a màxim.

Aquest panorama d'incompatibilitats ideològiques entre les diverses partitocràcies ha estat el que, com un guèiser silenciós, ha explotat ara. El PSOE - que per simetria contra el PP ha de ser d'esquerres - rebaixa amb aigua el destil·lat que ha demanat Junts. La vicepresidenta Montero va dir ahir que encara cal redactar la llei i que ja ho veurem.

La dreta identitària catalana no semblava esperar-se que Junts fes aquesta maniobra i es fiqués al seu terreny. Orriols va sortir ahir a dir el que se li va acudir: que deleguessis les competències d'immigració als ajuntaments. Per no perdre el monopoli sobre la qüestió migratòria, és probable que Aliança respongui dient que això és una altra trampa en què ha caigut Junts.

ERC surt i Sumar s'amaga

Després hi ha els que, essències mitjançant, no tenen maniobra possible per justificar el que ha passat. Primer, ERC, derrotada de la jornada i amb l'obligació abstracta de ser d'esquerres i, per tant, dir coses com les que diu Junqueras:

Ara com ara, els republicans es posen a cobert i diuen que això, en tractar-se de competències, s'ha de negociar amb la Generalitat. O sigui, amb Aragonès, o sigui, amb ERC. Ho vam dir a E-Notícies: el combo inseguretat-immigració serà el més demandat la temporada 2024 i cada partit ja ha decidit un discurs. Per altra banda, el PNB ha sentit la música de les concessions i vol sortir a ballar: lehendakari ja ha demanat també la immigració.

Finalment, hi ha Sumar, que per diferit comença a entendre la jugada de Podemos. Encara que al dòmino quedi una mica lluny, Sumar s'ha relacionat amb Aliança Catalana. Amb el seu vistiplau, han tancat la porta del seu arsenal favorit i han tirat la clau: ja no podran parlar de racisme, xenofòbia i, sobretot, extrema dreta.

➡️ Política

Més notícies: