Primer pla de Laia Marsal parlant davant de diversos micròfons de diferents mitjans de comunicació
POLÍTICA

Les infermeres en vaga: 'Demanem als ciutadans que ens ajudin a pressionar el Govern'

Entrevista a Laia Marsal, vicepresidenta del sindicat Infermeres de Catalunya, que ja acumulen un mes de mobilitzacions i vaga indefinida

Avui, 12 de gener, fa un mes de l'inici de la vaga indefinida convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya. Un mes de mobilitzacions d'aquest col·lectiu per pressionar el Govern perquè reconegui la seva feina, cosa que, denuncien, actualment no passa. Per aquest motiu, a E-Notícies hem entrevistat Laia Marsal, vicepresidenta d'Infermeres de Catalunya, que ens ha explicat els motius de la vaga, la greu situació en què es troba la sanitat catalana i les properes protestes que tenen previstes.

HUELGA ENFERMERAS CATALUÑA: "Hay mucha fuga de profesionales" (entrevista en catalán)

'Estem fartes d'aguantar aquest sistema amb els nostres sacrificis'

Infermeres de Catalunya ha llistat un total de 38 reivindicacions al Departament de Salut. Però la més important, assenyala Marsal, és que se'ls reconegui la seva categoria professional real. En termes tècnics, és passar de la categoria A2 a l'A1. "Fa 10 anys que som graduades, però no se'ns reconeix com a tal, i això afecta els nostres contractes, retribucions i possibilitats d'accedir a certs càrrecs", denuncia la vicepresidenta del sindicat que lidera les protestes.

Aquest canvi de categoria és una competència que correspon a l'Estat, i per això Laia Marsal explica que les reivindicacions s'estan estenent més enllà de Catalunya. "Tenim companyes a Aragó, València, País Basc o Galícia que també diuen, com nosaltres, que estem fartes que ens explotin i d'haver d'aguantar aquest sistema amb el nostre sacrifici".

Vista general de sanitaris durant una manifestació contra el preacord de l'Institut Català de la Salut (ICS) de la Generalitat, 12 de desembre de 2023

Tot i que les competències d'aquesta qüestió les té el Gobierno, Marsal explica que "el Govern[de la Generalitat]té eines per poder establir un complement d'homologació fins que no es dugui a terme" aquest canvi de categoria.

Crítiques al Govern i al conseller Manel Balcells

Les infermeres en vaga assenyalen el Govern de la Generalitat com a principal responsable de la situació que estan vivint i que repercuteix negativament al sistema de salut català. "Som les infermeres més ben valorades de tot Europa, però hi ha molta fuga de professionals". Laia Marsal posa l'accent en una dada demolidora: "El 2023 hi ha hagut 600 infermeres que han preferit exercir una altra professió, marxar a una altra comunitat autònoma o a un altre país".

Infermeres protesten durant una manifestació d'Infermeres de Catalunya, el 19 de desembre de 2023, a Barcelona

La setmana passada, el col·lectiu es va reunir amb el conseller Balcells, però "ja sabíem que era una trobada en què el conseller no tenia intenció de negociar". I, malgrat les seves bones paraules i promeses, "entenem que les paraules se les emporta el vent" i demanen concrecions. Per això la vaga segueix el seu curs després d'un mes de mobilitzacions contra un Govern que "no està cuidant la sanitat".

Col·lapse a la sanitat catalana

La vaga d'infermeres coincideix amb el col·lapse que actualment viu la sanitat catalana. I Laia Marsal deixa clar que és una mostra més que el Govern no ho està fent bé les coses. "Cada any és un col·lapse que ja esperem. Ja sabem que quan arriba el mes d'octubre-novembre, hi haurà una sobrecàrrega important i això ja indica una mala previsió".

El conseller de Salut, Manel Balcells, intervé durant el darrer ple de la legislatura, al Parlament de Catalunya

Han d'utilitzar el vehicle particular per fer visites a domicili

Més enllà de veure reconeguda la seva categoria professional, una altra de les reivindicacions de les infermeres en vaga és la situació en què es troben moltes d'elles a l'hora de fer visites a domicili o vacunacions escolars. "Hi ha molts centres que obliguen companyes a utilitzar el seu vehicle per dur a terme aquestes tasques", denuncia Marsal.

Gran manifestació dissabte a Barcelona

Laia Marsal també explica a E-Notícies que aquest dissabte han preparat una gran manifestació pel centre de Barcelona, que s'iniciarà a l'avinguda Diagonal amb passeig de Gràcia a les 11 del matí. "Com totes les que fem, serà una mobilització tranquil·la i festiva" a la qual assistiran "moltes professionals que no es poden mobilitzar entre setmana perquè han de cobrir els serveis mínims. Uns serveis mínims que, al seu sector, són molt elevats -d'aquí que el Govern intenti treure importància a la vaga cridant als quatre vents un suposat seguiment baix-.

La vicepresidenta d'Infermeres de Catalunya demana la "familiars, amics, ciutadans i usuaris del sistema sanitari" que "ens ajudin a pressionar el Govern" que contribueix a "fer-nos fora i a sentir-nos infravalorades".

➡️ Política

Més notícies: