Pablo Iglesias parlant davant d'un micròfon amb cara d'enfadat i amb la mà dreta lleugerament aixecada
POLÍTICA

Pablo Iglesias amenaça el nou govern

Ja sabem la seva estratègia

Diario Red, és a dir, el diari de Pablo Iglesias, ha publicat un editorial amenaçant el nou govern. I tampoc no és estrany. Des que Yolanda Díaz traís el qui el va fer pujar al poder, Iglesias se la té jurada.

Fins aquí va arribar Podemos amb Sumar

Ja sigui per cansament o per estratègia, Podemos, amb Iglesias a l'ombra, no pensa empassar-se gaire més amb Sumar. Per ara, s'han hagut de tapar el nas amb la investidura . I només per la investidura, com recalca l'editorial.

Però ara comença el que és bo. Perquè no cal ser Napoleó Bonaparte (o potser sí) per dir que “els governs heterogenis no són duradors”. I aquesta és precisament l'amenaça que deixa caure l'editorial: els cinc diputats de Podemos aniran per lliure.

Raó no n'hi falta: serà gairebé impossible legislar

És probable que Iglesias s'apliqui també allò de fer de la necessitat virtut, com diu Sánchez. En aquest cas, que, per aprovar qualsevol llei, cinc diputats valen el mateix que cent. I la jugada va en aquesta direcció: i té més abast del que pot semblar ara.

"Els pròxims mesos, els morats es trobaran amb les mans lliures per exercir la seva praxi política", diu l'editorial. Que traduït ve a dir això: si Sumar s'acosta encara més al PSOE (com ja ha fet), es quedarà sense combustible ideològic. I això és el que aprofitarà Podemos: reivindicar-se com l'esquerra de veritat.

De fet, posa cara i ulls a aquesta situació. Parla, per exemple, que les mesures socials promeses per Sánchez no es podran aprovar. El motiu és la presència a la coalició de partits econòmicament de dretes com PNB i Junts.

'Amplada avinguda per l'esquerra'

'Davant aquesta incapacitat per tirar endavant reformes econòmiques d'esquerres, Yolanda Díaz haurà d'acompanyar discursivament Sánchez. Però els de Podemos no tindran cap obligació de fer-ho'. O, el que és el mateix: Podemos estarà deliberadament a la contra per diferenciar-se del conglomerat PSOE-Sumar.

Ho ha dit de viva veu el mateix Pablo Iglesias. Avui, a TV3, li han preguntat 'Vols dir que els cinc diputats de Podemos votaran en contra d'iniciatives del govern de coalició?' I ha respost: 'Si no són d'esquerres, és clar'.

En definitiva, no han començat a governar i ja tenen present la lògica electoral que s'està dibuixant. Si més no, l'estratègia de Podemos ha quedat retratada. Torpedejar la gestió del govern que han ajudat a aixecar per aixecar-se ells com l'esquerra autèntica.

➡️ Política

Més notícies: