Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació
POLÍTICA

El PSOE ja rebaixa els acords amb Junts

Els socialistes intenten rebaixar el cost de la factura de Junts donant llargues al traspàs de la immigració


En política de partits, igual d'important que les votacions és el que passa abans i després de les votacions. Des que va tenir una de les claus de la investidura, Junts lluita pel relat i ara ha guanyat avantatge amb el traspàs de la immigració. Però el PSOE tampoc no vol perdre posicions: diuen que ja es veurà com queda el traspàs.

Deportacions i “construir nació”

A Junts ara li convé la imprecisió i les paraules abstractes. Encara més: li convé que a Catalunya es relacionin certs temes amb el seu nom. La immigració és un cas clar: volen recuperar temps perdut i fer competència a AC.

Per això, no volen entrar en detalls concrets de com s'aplicarà, sinó presentar-ho com un triomf. I tot el recarregat possible. Des d'assegurar que tindran competències per deportar fins que aquest traspàs els apropa a la independència. El director de comunicació de Junts, Pere Martí, es referia així a l'assumpte:

Si al final no es pot deportar o si això no “construeix nació”, seran problemes que s'arreglaran al seu moment. Ara, els de Puigdemont capitalitzen el focus mediàtic i li ensenyen la medalla al qual la vulgui veure. Però al PSOE - que saben que els han sortit cars els decrets - també volen controlar el relat, concretament, que no se'ls percebi com a súbdits de Puigdemont.

Sí, però ja veurem

Evidentment, el PSOE ha hagut de treure una primera espasa per posar matisos a la concessió. L'encarregada ha estat la vicepresidenta Montero, que en directe deia això al programa 'Al Rojo Vivo':

“Bé, anem per passos”, diu la vicepresidenta, que és l'equivalent a baixar-li els fums a Junts. El primer matís és que no es va acordar un traspàs, sinó una “delegació” que a més està a “l'empara de la Constitució”. Així mateix, intenta girar la truita dient que això s'emmarca en el pacte migratori de la UE que Espanya “va posar al primer pla”.

Entre que es concreta i que la llei orgànica que regula el traspàs necessita majoria absoluta, pot passar molt de temps. Cosa que a Junts no li importa gaire perquè les eleccions autonòmiques arribaran abans. El PSOE, en fi, intenta minimitzar la factura i Junts engrandir-la.

Les altres mitges veritats de Junts


Segons ha pogut saber e-Notícies, tampoc es publicaran les balances fiscals. Serà la Generalitat de Catalunya la que podrà accedir a les dades d'Hisenda, en cap cas no ho publicarà el Gobierno d'Espanya. A més, les empreses que se'n van anar per l'u d'octubre podran tornar dins del "pla de suport per revertir les conseqüències del decret que va facilitar la fuga d'empreses de Catalunya el 2017".

Junts també va anunciar un acord amb el PSOE perquè l'Estat pagués el 50% de la bonificació del transport públic, però no queda gens clar que acabi sent així. D'aquesta manera, sembla que l'únic que acabarà succeint com ho explicava Míriam Nogueras serà la rebaixa al 0% de l'IVA de l'oli d'oliva.

➡️ Política

Més notícies: