Muntatge amb una imatge en blanc i negre del Parlament de fons, un primer pla de Junqueras amb cara de circumstàncies, un pla mitjà de Rufián capcot gratant-se la franc i un pla mitjà de Pere Aragonès mirant a l'horitzó
POLÍTICA

Nervis a ERC després d'obrir-se el debat de l'expulsió de delinqüents reincidents

L'acord entre Junts i PSOE ha agafat amb el peu canviat els republicans, que han decidit passar a l'atac contra el seu rival processista


ERC està amb la mosca darrere de l'orella després del pacte entre Junts i PSOE per la delegació a la Generalitat de les competències en immigració. Més enllà que el Govern ja ha demanat explicacions als socialistes per conèixer els detalls de l'acord, les últimes hores el partit d'Oriol Junqueras ha iniciat una campanya per intentar desacreditar els juntaires i la seva proposta d'obrir el debat sobre l'expulsió de delinqüents multireincidents.

Tot té relació amb el que ha estat realment el procés: una lluita entre ERC i Junts per ser la força hegemònica dins de l'independentisme institucional. I, després de veure que els de Carles Puigdemont els han passat la mà per la cara al Congrés, els republicans han decidit passar a l'atac.

Diversos dirigents d'Esquerra han sortit a pronunciar-se públicament sobre la qüestió que Junts ha posat a sobre de la taula: l'expulsió de delinqüents multireincidents. Ho han fet, a més a més, amb pràcticament el mateix discurs i en molt poques hores de diferència, evidenciant així una estratègia dirigida per la cúpula del partit. Calàbria ordena i la resta compleix les directrius.

Oriol Junqueras, president del partit, va acusar Junts -sense esmentar-los- d'"abraçar els discursos de l'extrema dreta que criminalitzen persones migrants". Gabriel Rufián reivindicava que "l'esquerra ha de ser contundent a la denúncia de discursos que vinculen la delinqüència amb el pobre i el migrant". Tània Verge deia que vivim un context "d'auge de l'extrema dreta i dels seus discursos d'odi xenòfobs". També hi volia dir la seva la diputada musulmana d'ERC al Parlament, Najat Driouech: "Un cop normalitzes el discurs d'odi, acabes naturalitzant i acceptat el relat de l'extrema dreta. Així no, Junts".

Això són només uns exemples de diverses cares visibles dels republicans que, en qüestió de molt poques hores, van aparèixer a les seves xarxes socials per apuntar en la mateixa direcció. Una estratègia que posa en evidència la intranquil·litat que hi ha internament a ERC, just ara que pràcticament ja estem en precampanya electoral per a les eleccions catalanes. I és que Junts ni tan sols ha proposat expulsar multireincidents: bàsicament ha demanat obrir el debat i que sigui una qüestió que es decideixi des de Catalunya. Però els d'Oriol Junqueras han decidit passar a l'atac i intentar desacreditar els juntaires, en una demostració dels nervis que hi ha al carrer Calàbria davant de la possibilitat de perdre l'hegemonia dins del bloc processista.

➡️ Política

Més notícies: