Imatge d'una piragua en aigües canàries amb desenes d'immigrants il·legals amb impermeable
POLÍTICA

La immigració ja és la principal preocupació dels espanyols segons el CIS

En un sol any, la immigració ha escalat quinze posicions entre les preocupacions de la ciutadania

A poc a poc, va prenent forma la sospita que el 2024 seria l'any del debat migratori. A Catalunya ja vam tenir alguns avenços.

El juliol passat, el CEO va explicar que la majoria de ciutadans catalans creien que les lleis migratòries eren massa laxes. Atesa la situació a les Canàries i a Ceuta i Melilla, calia esperar que aquesta creença fos proporcional a la resta d'Espanya.

I avui, el Centre d'Investigacions Sociològiques ha confirmat les sospites. Segons el seu darrer baròmetre, la immigració ja és la primera preocupació dels espanyols.

Un grup de persones, incloent-hi membres de la Guàrdia Civil i de la Creu Roja, són al voltant d'un autobús.

Puja quinze posicions en un sol any

A més de ser la primera preocupació dels espanyols, el CIS ressalta el repunt del debat migratori. En només tres mesos, explica l'organisme públic, la immigració ha passat de ser el novè assumpte més preocupant a ser el primer.

Al juny, hi havia un 11,2% d'enquestats que situaven la immigració al podi de preocupacions. I al setembre, aquest percentatge ha pujat fins al 30,4%.

Si expandim la mirada, observem que fa només un any la immigració ocupava el lloc núm. 16 de preocupacions socials. En només un any ha escalat quinze posicions.

Cal destacar que la immigració ha superat l'atur o l'habitatge com a preocupació prioritària dels espanyols. De fet, treu deu punts percentuals a les següents preocupacions de la llista. Ara mateix, hi ha a prop del doble de ciutadans més preocupats per la immigració que no pas per l'habitatge.

Cartell de

Això obeeix que el baròmetre recull la insostenible situació de les Canàries. De la mateixa manera, també es recullen els episodis de pressió migratòria sobre Ceuta i Melilla. I la manifesta incapacitat dels partits per reconduir la situació no ajuda a rebaixar el clima de tensió.

També bat rècord entre els problemes “personals”

Les dades anteriors són a nivell agregat i obeeixen a preocupacions genèriques. Quan els ciutadans són preguntats per les seves preocupacions “personals”, la immigració pesa menys i es queda al cinquè lloc. A nivell personal, els problemes prioritaris són economia, sanitat, ocupació i habitatge.

En qualsevol cas, a la categoria de preocupacions “personals” la immigració també ha batut rècord. Mai no havia puntuat tan alt en aquesta categoria. Al juliol pesava un 8,8% i al setembre un 13,7%.

Queda constatat, doncs, que la pressió migratòria, el debat polític i el seguiment mediàtic s'han traslladat a la ciutadania. Aquest serà un bon moment per observar com partits d'un color i l'altre comencen a canviar el discurs.

➡️ Política

Més notícies: