Plànol mitjà de Pedro Sánchez sortint del congrés amb expressió seriosa
POLÍTICA

Una nova enquesta deixa en una situació complicada Junts, ERC i Pedro Sánchez

Feijóo augmenta la seva diferència amb Sánchez, que tindria difícil mantenir units els membres de 'Frankenstein'

El PSOE cotitza a la baixa. La darrera enquesta electoral mostra que a Pedro Sánchez se li acumulen els problemes. Les concessions al nacionalisme, la sensació de debilitat davant de Junts i la política migratòria dessagnen els socialistes.

Així ho mostra l'Enquesta Política d'Espanya de GESOP per a Premsa Ibérica. Si se celebressin eleccions ara, el PSOE podria perdre fins a 16 escons al pitjor escenari. Entre altres efectes destacats, això permetria que PP i VOX governessin amb majoria absoluta.

Pla mig curt de Pedro Sánchez assegut al seu escó al Congrés dels Diputats i mirant cap amunt

En clau catalana, l'enquesta mostra que la guerra particular entre ERC i Junts ara com ara la guanya Junts. Però el cert és que les dues formacions es mouen en un encefalograma pla. Els de Puigdemont podrien guanyar un diputat – ara en tenen set – i els republicans en podrien perdre un altre, quedant-se en sis.

Enquesta eleccions generals a Espanya

Partit
Resultat
PP
141-146
PSOE
105-110
Vox
39-43
Sumar
26-30
Junts
7-8
ERC
6-7
Altres
13-16

Font: GESOP per a Premsa Ibèrica

S'esgota la remuntada socialista

Cal recordar que a les passades eleccions europees es prometia una victòria molt folgada del PP. Però durant els darrers dies de la carrera electoral, el PSOE va remuntar fins al punt de gairebé empatar amb els populars. Tot apunta que aquesta empenta s'ha esgotat.

No només això, sinó que Sánchez començaria a anar-hi costa avall. Segons GESOP, el PSOE cauria un 1,5% en vots, que es traduiria en una destacada pèrdua d'entre 11 i 16 diputats (105-111). Per la seva banda, Feijóo deixa força enrere el seu contrincant i inutilitzada una nova edició de 'Frankenstein'.

En aquests moments, el PP guanyaria entre 4 i 9 escons, quedant-se amb el 33,3% dels vots (141-146 escons). Si ho comparem amb les eleccions generals del juliol del 2023, el PP hauria augmentat el seu avantatge gairebé en un 5%. En qualsevol cas, l'enquesta també destaca que el votant socialista no nota ara la urgència d'unes eleccions.

Alberto Núñez Feijóo en primer pla, borrós, i de fons Pedro Sánchez i Nadia Calviño parlant asseguts als seus escons del Congrés dels Diputats

La dreta suma

A la banda dreta del tauler, la novetat és que PP i Vox creixen de manera paral·lela, sense trepitjar-se entre ells. Concretament, cada partit creix mig punt en sufragis. En el cas de Vox, els d'Abascal mostren un creixement lent però sostingut en el temps. Si se celebressin eleccions, Vox trauria el 13% dels sufragis i guanyaria entre 6 i 10 escons (39-43).

D'aquesta manera, PP i Vox arribarien als 180 escons a la part baixa de la forquilla (la majoria absoluta és de 176). I en el millor dels casos, aconseguirien una més que folgada majoria de 189 escons al Congrés. Sobre això, cal destacar que Alvise es desinfla completament i lluita per un únic diputat a Madrid (2,2% dels vots).

El processisme, estancat

Per part seva, Junts i ERC encara digereixen la pèrdua de la majoria indepe a Catalunya. El processisme mostra un encefalograma pla que suggereix que l'abstencionisme encara el persegueix. Així mateix, l'espectacle de la guerra bruta i les disputes internes no donen ales a cap de les formacions.

La diputada de Junts, Miriam Nogueras, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid

El més destacat és que Junts seria el líder de l'espai independentista al Congrés. Però ho fa per la mínima. Els de Puigdemont potser guanyarien un escó (passant de 7 a 8) i els republicans en podrien perdre un altre (passant de 7 a 6).

Com venim explicant a E-Notícies amb altres sondejos electorals, això és revelador que el processisme sembla haver tocat el seu sòl electoral. Això és el que explica que ara Junts i ERC es molestin mútuament més que mai.

Fidelitat i transvasament de vots

A l'apartat de la fidelitat dels votants, Junts sí que pot celebrar alguna bona notícia. I és que Puigdemont aconsegueix robar-li el 22% dels seus votants a ERC i assolir un molt destacat 87% de fidelitat electoral. És a dir, que el votant nacionalista (no-abstencionista) respon a l'estratègia de Junts de mostrar un perfil molt dur a Madrid.

Per part seva, el PSOE perd 10 punts en fidelitat de vot. Feijóo, en canvi, reté la majoria dels votants, a excepció d'un 7% que migraria a Vox. En aquest sentit, cal destacar que la caiguda d'Alvise ha tapat l'hemorràgia de votants que hi havia a Vox.

Com s'esperava, Yolanda Díaz és la figura amb menys capacitat per retenir els seus votants, que no arribaria ni al 50%. En qualsevol cas, l'enquesta no pinta un panorama negre per a Sumar, que amb 26-30 escons resistiria l'atac frontal de Podemos (2 escons).

Pla mitjà d'Alvise Pérez somrient i alçant un puny amb un fons ple de logos del seu partit S'ha acabat La Festa

Una dinàmica general

El més rellevant d'aquesta enquesta (que la dreta sumaria majoria absoluta) també va ser assenyalat ahir per una altra enquesta, de Sigma Dos, per a El Mundo. Ara bé, sumaria d'una manera força diferent. La direcció amb GESOP és que seria el PP el que llençaria completament del carro de la dreta, arribant fins als 159 escons.

Per la resta, El Mundo dibuixa un panorama una mica diferent. Vox s'enfonsaria (12 escons menys) i Sumar també s'enfonsaria (19 menys). És a dir, aquesta enquesta reforça la lògica bipartidista.

Tot i que també és destacable que la situació de Junts i ERC és igualment plana per a Sigma Dos. Junts pujaria un escó i ERC mantindria els set que ja en té.

➡️ Política

Més notícies: